-1°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

Ova zemlja bi mogla PRVA NA SVETU DA ODOBRI VAKCINU i to već sledeće nedelje

Otkriveno je da Britanija ima "50 odsto šansi“ da postane prva država na svetu koja će odobriti vakcinu protiv korona virusa i započeti vakcinisanje građana, a tu odluku bi mogla da donese već sledeće nedelje.

Radnici nacionalne zdravstvene službe biće prvi koji će biti zaštićeni od smrtonosnog virusa, a potom će vakcinu primiti i drugi Britanci koji spadaju u ranjive kategorije.

Vladin izvor rekao je za pojedine britanske medije da je "vrlo verovatno" da će Fajzerova vakcina biti prva koja će dobiti dozvolu. Ministri se takođe pripremaju da pokrenu televizijsku i radio kampanju za podsticanje Britanaca na vakcinaciju već sledeće nedelje.

OVO MORATE ZNATI

ZA VIKEND DRUGAČIJI PREVOZ ZBOG IZMENE NA TRAMVAJSKIM LINIJAMA

UBICU HAPŠENJE SPASILO LIKVIDACIJE: Istražuje se ko je naručio smaknuće Bojana Mirkovića

DANAS SU BOŽIĆNE POKLADE: Ovu stvar morate uradite pre spavanja

TAČIJU EVROPA OKRENULA LEĐA: Amandmani odbijeni! Čeka ga pakao u Hagu

NA PANČEVAČKOM MOSTU LANČANI SUDAR: Ekipe Hitne još na terenu

Кonačni podaci o bezbednosti i efikasnosti Fajzerove vakcine dostavljeni su regulatorima u ponedeljak, a zvaničnici su uvereni da će Britanija odobriti vakcinu pre Amerike ili Evropske unije.

Fajzerova vakcina mora biti uskladištena na -70 stepeni i može se odmrzavati samo u serijama od po hiljadu, što bi moglo da bude noćna mora za distributere.

Ranije je objavljeno da bi Britanija mogla da primi 19 miliona doza vakcine koju su razvili Univerzitet Okford i AstraZeneka do kraja godine.

Predsednik AstraZeneke Tom Кit Roač rekao je da bi, pored četiri miliona doza u rezervisanih za Britaniju, dodatnih 15 miliona moglo biti spremno za izvoz do kraja sledećeg meseca.

Očekuje se da će ta vakcina koštati samo dve funte po dozi i može se čuvati u običnom frižideru, za razliku od drugih vakcina kompanija Fajzer i Moderna, koje su prošle nedelje prijavile obećavajuće rezultate, ali ih je potrebno držati na ultra hladnim temperaturama uz pomoć skupe opreme.

Takođe, Fajerova vakcina će koštati oko 15 funti po dozi, a Modernina oko 26 funti.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar