Izvor:
20.02.2017 u 16:23
0

KAKVA PATETIČNA FARSA: Albanac na kolenima plakao pred Klintonom!

Bivši američki predsednik Bil Klinton i njegova žena Hilari, bivša senatorka i državna sekretarka SAD-a, ručali su u jednom njujorškom restoranu kad je njihov obrok prekinuo emotivni konobar, javlja Politico.

Naime, dok su Bil i Hilari blagovali dimljenog lososa i brancina, pred Bila je kleknuo konobar poreklom sa Kosova i zahvalio mu što je spasio njegov život kad je bio tinejdžer. Bivšeg se predsjednika njegova gesta toliko dojmila da je zgrabio muškarca za ruke i rasplakao se od ganuća.

Gospodine, želim vam zahvaliti. Da nije bilo vas, danas ne bih bio živ – rekao je konobar i potom bivšem predsedniku i prvoj dami ispričao svoju životnu priču. Kad mu je bilo 16 godina živio je na Kosovu, upravo u trenutku rata krajem devedesetih godina. Njegov otac i drugi članovi porodice bili su mučeni tokom sukoba, pa su svi pobegli u planine, ispričao je ovaj konobar. Život im je spasila intervencija NATO-a koja je okrenula tok rata na Kosovu, a ubrzo nakon toga, sadašnji konobar otišao je u SAD.

Inače, većina članova osoblja u dotičnom restoranu je iz Albanije pa je Klinton nakon večere neko vreme proveo rukujući se s konobarima, kuvarima i ostalim ljudima zahvalnim na njegovoj pomoći.

Rat na Kosovu razbuktao se 1998. godine nakon niza napada pripadnika OVK-a na predstavnike tadašnje "jugoslavenske vlasti", što je bio odgovor na decenije diskrimanicije i progona od strane državnih vlasti, naročito onih ljudi koji su se zalagali za nezavisno Kosovo. Nakon inicijalnog napada OVK-a odgovor Miloševićevog režima bio je brutalan te je u narednim mesecima poginulo više hiljada ljudi, najviše civila, au jednom trenutku je gotovo cela albanska populacija Kosova bila prognana iz svojih domova u najvećem etničkom čišćenju u Evropi od kraja Drugog svetskog rata .

U martu 1999. godine, na inicijativu brojnih zapadnih vođa, NATO je počeo sa bombardovanjem Srbije kako bi prisilio Miloševića na uzmak, što se tri meseca kasnije i dogodilo. Pripadnici UN-a su dve godine kasnije utvrdili da su snage Miloševićeva režima sprovodile sistematsku kampanju terora, koji je uključivao silovanja, ubistva, spaljivanje kuća i zlostavljanje civila. Jednako tako, i pripadnici OVK optuženi su za velik broj zločina nad srpskim populacijom s Kosova.

Prema podacima iz Kosovske knjige sećanja ukupno je između januara 1998. i 31. decembra 2000. godine na Kosovu ubijeno ili nestalo 13.517 osoba, što civila, što vojnika. Od civilnih žrtava ubijeno je ili nestalo 8661 kosovskih Albanaca, 1797 Srba, i 447 Roma, Bošnjaka i ostalih. Ostalih 2612 ubijenih osoba su bili pripadnici vojnih ili paravojnih snaga jedne ili druge strane.

Prema podacima Human Right Vatch od posledica bombardovanja NATO-a poginulo je između 489 i 528 civila, od čega više od polovine na Kosovu.

Izvor: Jutarnji.hr
Foto: Facebook/Bill Clinton

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter