Izvor:
19.05.2016 u 20:36
0

PRODUŽENO VANREDNO STANJE: Francuskoj prete novi napadi?

Francuski parlament potvrdio je danas produženje vanrednog stanja u zemlji za još dva meseca, kako bi pojačanim merama bezbednosti bili "pokriveni" ovogodišnje Evropsko prvenstvo u fudbalu i "Tur d Frans".

Ta odluka izglasana je prošle nedelje velikom većinom glasova u Senatu, gornjem domu parlamenta, a danas je i donji dom – Narodna skupština – potvrdio produžetak vanrednog stanja uvedenog nakon novembarskih napada na Pariz, prenosi AFP.

Opasnost od terorističkih pretnji je i dalje na visokom nivou u Francuskoj, kao i u celoj Evropi – rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

Francuski premijer Manuel Vals rekao je da "nema govora o otkazivanju Evropskog prvenstva u fudbalu" za koje se očekuje da će okupiti oko dva miliona navijača, od 10. juna do 10. jula, prenosi AFP. Milioni gledalaca se očekuju i na biciklističkoj trci "Tur d Frans" koja se održavau julu, ove godine pokriva trasu od 3.519 kilometara.

Vanredno stanje, uvedeno 13. novembra prošle godine, omogućilo je policiji da drži ljude u kućnom pritvoru ukoliko proceni da njihovo ponašanje ukazuje na "opasnost za bezbednost i javni red". Policiji, međutim, produženjem vanrednog stanja neće biti dozvoljeno da upada u kuće bez sudskog naloga, što su od novembra mogli da čine.

Francuski Savez za ljudska prava kritikovao je prethodno produženje, ocenjujući da je vlada postala "navučena na vanredno stanje".

To odražava želju da nas naviknu da živimo pod tim režimom, u nadi da će žene i muškarci ove zemlje zaboraviti da je odbrana naših sloboda još jedan način borbe protiv terorizma – ocenila je ta organizacija u saopštenju iz aprila.

Islamska država priprema niz bombaških napada tokom velikih okupljanja u Francuskoj, upozorio je šef francuske obaveštajne agencije Generalna direkcija za unutrašnju bezbednost (DGSI) Patrik Kalvar, uoči održavanja evropskog fudbalskog prvenstva "Evro 2016" narednog meseca u Francuskoj.

U retkom obraćanju Kalvara francuskom parlamentarnom Odboru za odbranu pominje se "novi oblik napada, koje karakteriše postavljanje eksplozivnih naprava na mestima gde su velike gužve uz ponavljanje takvog tipa akcije kako bi se razvila klima maksimalne panike", navodi Rojters.

Jasno je da je Francuska najugroženija i znamo da Islamska država planira nove napade – poručio je Kalvar u obraćanju odboru 10. maja, navodi britanska agencija pozivajući se na transkript njegovog govora, koji je danas objavljen.

On je istakao da ta organizacija ima dovoljno ljudi za sprovođenje novih napada i ukazao da se oko 645 francuskih državljana ili rezidenata trenutno nalazi u Iraku i Siriji, od kojih se, kako tvrdi, 400 bori na strani džihadista.

Tanjug
Foto: Twitter/philipo6975/realsport101

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter