Izvor:
12.03.2017 u 19:34
0

OPERACIJA ZA KRAJ RATA: Sirijska armija već spremila snage za najveću bitku do sada! (FOTO MAPA)

Prema procenama sirijskih stratega, bitka ne bi trebalo da traje duže od tri meseca.

Dok su oči sveta uprte u borbe koje Sirijska arapska armija (SAA) vodi na istoku Alepa i oko Palmire, 25-30.000 vojnika SAA, Hezbolaha i iranskih dobrovoljačkih jedinica spremno je da započne operacije za oslobođenje Idliba – jedini sirijske pokrajine koja se gotovo u potpunosti nalazi u rukama "pobunjenika".

Kako navode neimenovani vojni izvori na koje se pozivaju bliskoistočni mediji, Ofanziva će biti pokrenuta iz više pravaca, a jedinice SAA će najverovatnije napadati iz iz severne Latakije, dok će Hezbolah i iranci biti zaduženi za proboj do Idliba preko zapadnih područja Alepa.

Na ruku Damasku ide i to što novoformirane džihadističke koalicije, koje uglavnom predvode čelnici nekadašnjeg Nusra fronta, a koje su i same u sve češćim oružanim sukobima, nisu potpisnice primirja koje je stupilo na snagu početkom 2017.

Prema raspoloživim informacijama, "pobunjenici" su trenutno veoma ranjivi na zapadu i jugu Idliba, pošto je najveći broj njihovih boraca prekomandovan na sever Alepa, gde SAA već desetak dana vrši sporadične napade na prve linije odbrane džihadista.

Ipak, kako navode eksperti bliskoistočnih medija, malo je verovatno da će sveopšti napad na Idlib započeti pre obezbeđivanja severozapadnih delova Alepa, pošto džihadistički položaji u tom području predstavljaju rizik za provincijsku prestonicu.

Ostaje samo da se vidi kako će na te operacije reagovat Turci i da li će povući "pobunjeničke" snage iz "Štita Eufrata", kako bi pojačali odbranu u Idlibu.

I sam sirijski predsednik Bašar al Asad najavio je da je moguć kraj rata do kraja ove godine.

Pravda
Foto: SAA, Pravda

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter