Izvor:
27.04.2016 u 19:52
0

ERDOGAN U ZAGREBU: Nikada nećemo zatvoriti vrata izbeglicama

Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas u Zagrebu da Zapad treba da pokaže humanost i pruži "drugačiju vrstu" pomoći Turskoj, koja nikada neće zatvoriti vrata izbeglicama iz Sirije.

"Turska nikada nije, niti će zatvoriti vrata ljudima koji beže pred bombama", izjavio je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

On je dodao je da Zapad mora drugačije da reaguje i Turskoj pruži "drugačciju vrstu pomoći", ali nije precizirao na što konkretno misli.

Vlada u Ankari ranije je isticala da je ukidanje viza za turske državljane ključno za uspjeh dogovora EU-Turska o zaustavljanja ilegalne imigracije u Evropu. Grabar-Kitarović je dala snažnu podršku približavanju Turske EU, uključujući i liberalizaciju viznog režima.

"Niz je područja kako Hrvatska može pomoći Turskoj u procesu eurointegracija. Pre svega političkom podrškom u Briselu, snažnom podrškom za integriranje Turske u EU, za ukidanje viza za koje se nadam da će se dogoditi uskoro", rekla je hrvatska predsednica.

Dvoje predsednika podržalo je uključivanje država jugoistočne Europe u EU i NATO, posebno BiH gde je, rekla je Grabar-Kitarović, Turska uvek igrala konstruktivnu ulogu.

Složili su se oko jačanja trilateralne saradnje sa Sarajevom, koja bi pomogla "političkoj emancipaciji" te zemlje, nadogradnji Dejtonskog sporazuma i punom aktiviranju Akcijskog plana za članstvo u NATO, prenela je Hina.

Saradnja bi se odnosila i na problem migracija, kontrolu migrantskih talasa i razmenu informacija u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

"Turska, Hrvatska i BiH mogu stvoriti učinkovit trilateralni mehanizam na najvišem novou", rekao je Erdogan.

Jačanje turskih investicija u Hrvatsku, izvoz hrvatske govedine u Tursku, zajednički projekti u energetici, gasovdi, luke i turizam, glavna su područja za snažniju privrednu saradnju Turske i Hrvatske, koju je Erdogan nazvao "prijateljskom zemljim i saveznicom".

O tome će turska delegacija, u kojoj su direktori 60 kompanija, sutra razgovarati s hrvatskim kolegama na privrednom forumu.

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/aa_balkans

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter