Izvor:
25.05.2016 u 16:20
0

FRANCUSKA U HAOSU: Policija koristi VODENE TOPOVE da rastera demonstrante!

Francuska policija upotrebila je i danas vodeni top da rastera aktiviste koji su blokirali skladište nafte na severozapadu zemlje u trenutku kada na benzinskim pumpama ponestaje benzina, a sindikati zaoštravaju štrajk u oštrom protestu protiv reforme rada i novom zakonu o radu.

Demonstranti se između ostalog protive produženju radne nedelje koja u Francuskoj trenutno iznosi 35 sati.

Već jedna petina benzinskih pumpi oskudeva u gorivu a policija je probila blokadu skladišta u mestu Duši le Min u blizini belgijske granice koje aktivisti drže još od četvrtka.

Uklonili su sve naše barikade. Blokada skladišta je prekinuta bez sukoba – rekao je Vlil Dans, predstavnik lokalnog ogranka sindikata SUD. On je dodao da je policija veoma brzo delovala.

Upotrebili su vodene topove, imam utisak da su bili veoma napeti – rekao je on AFP-u.

U prisustvu oko 80 radnika u štrajku, vatrogasci su ugasili zapaljene gume na putevima posle čega se nad tim područjem nadvio crni dim. Većina benzinskih stanica u ovoj zoni nema gorivo zbog čega su vozači prinuđeni da prelaze u Belgiju kako bi napunili benzin. Blokade rafinerija i skladišta su deo socijalnih nereda i žestokih protesta protiv reforme rada koju predlaže nepopularna socijalistička vlada predsednika Fransoa Olanda. Filip Martinez, lider sindikata CGT koji je organizovao blokadu i štrajkove kod rafinerija, upozorava da će se akcija nastaviti dok sporni zakon o radu ne bude povučen.

Trenutno najmanje šest od osam rafinerija u Francuskoj ili ne radi, ili radi smanjenim kapacitetom, a saobraćaj je danas dodetno otežan zbog štrajka na železnicama koji je izazvao haos među građanima koji na posao idu vozom. Oland je rekao da su protesti neprihvatljivi i obećao da će razbiti blokadu.

Tanjug
Foto: Twitter/syndicalisms

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter