Izvor:
26.05.2016 u 03:20
0

ČEŠKA OSTAJE RAJ ZA PUŠAČE: Zbog odbijenog zakona pada vlada?

Neuspeh da po ko zna koji put Poslanički dom češkog parlamenta pooštri zakon protiv pušača, zbog kojeg Češka u Evropi ima etiketu raja za pušače i pivopije, izazvao je danas razdor i uzajamne optužbe u koalicionoj vladi premijera Bohuslava Sobotke, a iskreno oduševio predsednika Češke Miloša Zemana koji je okoreli pušač.

– Nasmejao sam se pun radosti, zato što sam sebi rekao da ne bih mogao da stavim veto na zakon ako bi prošao, jer bih bio u sukobu interesa kao teški pušač – rekao je češkim medijima predsednik Zeman.

Poslanici su danas nakon četvoročasovne burne i žestoke rasprave na kraju odbili izmene Zakona kojima je Ministarstvo zdravlja htelo da zabrani pušenje u restoranima i barovima, a takođe smanji dostupnost alkoholnih pića.

Iako je cela vladajuća koalicija Češke socijaldemokratske stranke, Alijanse nezadovoljnih gradjana (ANO) i Hrišćanske demokratske unije Češke narodne stranke, trebalo da glasa za zabranu pušenja, na kraju je dogovor miniralo 13 poslanika Alijanse i zakon nije prošao jer je za njega od 175 prisutnih glasalo 80 poslanika, 42 bilo protiv i da prodje nedostajalo je svega osam glasova.

– Time su pošli na ruku duvanskom lobiju i izdali su interese građana – optužio je Sobotka koalicionog partnera ANO i lidera te stranke ministra finansija Andreja Babiša.

On je čak najavio da će se hitno sastati vladajuća koaliciji jer nije moguće da vlada izdrži ako jedan njen član već nekoliko puta minira u parlamentu zakone o kojima se dogovori cela vlada.

– Već mi je dosta. Ako se to tako nastavi, mislim da koalicija neće izdržati – odgovorio je premijeru lider ANO, Babiš.

Restorani u Češkoj mogu tako i dalje da biraju da li će biti pušački ili nepušački, a predsednik Zeman ne veruje da bi zbog propasti antipušačkog zakona mogla da padne vlada.

Izvor: Beta
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter