Izvor:
08.04.2017 u 17:12
0

TRAMPOVA “RATNA SOBA”: Ko je odlučivao o bombardovanju Sirije?

Portparol Bele kuće Šon Spajser podelio je fotografiju Donalda Trampa i njegovih najviših savetnika sa Floride kada je donesena odluka o bombardovanju Sirije.

Ako slika vredi više od hiljadu reči, šta nam ova govori, pita se BBC?

Prvo se postavlja pitanje, u šta svi oni gledaju?

Prema Spajserovom tvitu, prisutni gledaju u ekran koji pokazuje potpredsednika SAD Majka Pensa, ministra odbrane Džejmsa Matisa i generala Džozefa Danforda.

Njih trojica deo su tima zaduženog za nacionalnu bezbednost, Spajser je iza Trampa sa leve strane.

Sam pogled na fotografiju, piše BBC, evocira uspomene na možda najpoznatiju “ratnu sobu“ modernog doba, iz 2011, kada su predsednik Barak Obama i njegov tim posmatrali kako se odvija akcija ubistva Osame bin Ladena.

Ključna razlika je, naravno, ta da je Obamina fotografija napravljena u Beloj kući u posebnoj prostoriji. Tramp i njegov tim su bili u Mar-a-Lagu na Floridi.

Takođe, Džerad Kušner je za stolom, dok je vodeći Trampov strateg Stiv Benon u ćošku. Takođe, jedan od Benonovih najbližih saveznika u Beloj kući Stefan Miler sedi pored Benona, ali jedva se vidi.

Kako piše BBC, još jedna stvar je interesantna u vezi sa ovom fotografijom. Sa predsednikove leve strane je državni sekretar Reks Tilerson. Sa njegove desne? Ministar trgovine Vilbur Ros i ministar finansija Stiv Menušin – osobe koje ne biste trebalo da očekujete na ovakvoj vrsti sastanaka.

Objašnjenje bi moglo da bude to što je Tramp na sastanak sa Đinpingom putovao sa ekspertima za ekonomiju. Tu je direktor Nacionalnog ekonomskog saveta Geri Koen.

Na fotografiji se vidi i jedna žena – Dina Pauel, zamenica savetnika za nacionalnu bezbednost.

Ona je u toku predsedničke tranzicije bila savetnica Ivanki Tramp, kao i Geri Koen i ona je nekada bila na visokom položaju u “Goldman Saksu“.

Na fotografiji su šestorica muškaraca koje bi najbolje bilo opisati kao političke savetnike, četvorica zvaničnika za nacionalnu bezbednost i spoljne poslove, tri člana Trampovog tima za ekonomiju i vojni ataše.

“O, i predsednik. Tu je i on“, piše BBC.

Da podsetimo, SAD su ispalile oko 60 raketa na sirijsku vazduhoplovnu bazu u blizini Homsa, iz koje su poleteli sirijski avioni koji su navodno pre nekoliko dana izveli napad hemijskim oružjem u kojem je život izgubilo više od 80 osoba.

b92.net
Foto:
Twitter/AP, twitter/sean spicer

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter