Izvor:
31.05.2016 u 19:31
0

KAKO ĆE MUSLIMANI NA OVO REAGOVATI? Poslodavci mogu da zabrane nošenje MARAMA

Visoka savetnica Evropskog suda pravde rekla je danas da poslodavci u Evropskoj uniji legitimno mogu da zabrane zaposlenima da nose muslimansku maramu na radnom mestu, pod uslovom da je zabrana zasnovana na generalnom pravilu kompanije, a ne na predrasudi protiv određene veroispovesti. Advokat Džulijan Kokot je danas iznela svoje mišljenje nakon što je belgijski sud zatražio razjašnjenje o tome šta zabranjuju zakoni EU protiv diskriminacije, prenosi AP.

U Belgiji je zabeležen slučaj Samire Aršbite koja je otpuštena sa mesta recepcionara u jednoj bezbednosnoj kompaniji pošto je insistirala da joj se dozvoli da na poslu nosi islamsku maramu. Aršbita je podnela tužbu zbog diskriminacije u dva belgijska suda, ali su njene tužbe odbačene, te se obratila Kasacionom sudu Belgije, koji je zatražio mišljenje suda EU.

Kokot je precizirala da kompanija može zabraniti nošenje marame samo ukoliko je ta odluka zasnovana na generalnom pravilu kompanije kojim se zabranjuje nošenje vidljivih političkih ili verskih simbola na radnom mestu, a ne na predrasudi u pogledu određene vere.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter