Izvor:
03.06.2016 u 13:13
0

TERITORIJALNA ODBRANA: Formira se JOŠ JEDNA paravojna organizacija!

Poljska će na jesen početi da prima prijave prvih, od predviđenih 35.000, dobrovoljaca Teritorijalne odbrane čiji će cilj biti, kako javlja AFP, odvraćanje navodne ruske pretnje.

Prijavljivanje za prve pripadnike Teritorijalne odbrane počeće u septembru – izjavio je ministar odbrane Antoni Maćjerevič u Ostrodi, na severu Poljske, na konferenciji o paravojnim organizacijama.

Prema njegovim rečima, komandna struktura i najviša imenovanja u Teritorijalnoj odbrani biće odlučeni u aprilu iduće godine.

U Teritorijalnoj odbrani biće civili koji će proći vojnu obuku, a ta formacija treba da odvrati Rusiju da zauzme poljsku teritoriju putem infiltracije, kao što je učinjeno u Ukrajini, navodi AFP.

Snage terotorijalne odbrane su naš odgovor na pretnju povezanu sa hibridnim ratom – izjavio je Gžegorž Kvašnjak, kome je povereno formiranje tih snaga.

Prema njegovim rečima, očekuje se da svaka od 16 poljskih pokrajina ima po jednu jedinicu teritorijalne odbrane na nivou brigade, a Mazovija, kao najveći i najnaseljeniji region – dva.

Prioritet u formiranju tih snaga biće stavljen na istočne pokrajine – Podlahija, Lublin i Potkarpatje – za koje se smatra da su najizloženije ruskom pritisku.

Poljska već ima jednu paravojnu formaciju – "Strelec" – sa oko 12.000 dobrovoljaca, koja ovog meseca treba da učestvuje u velikoj vojnoj vežbi NATO-a pod nazivom "Anakonda".

Tanjug
Foto: Twitter/2111015

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter