Izvor:
06.06.2017 u 12:22
0

BELA KUĆA: Tramp neće sprečiti Komija da svedoči!

Američki predsednik Donald Tramp neće iskoristiti svoje predsednička ovlašćenja i sprečiti bivšeg šefa Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsa Komija da svedoči pred Kongresom SAD, prenose agencije.

– Predsednik ima pravo da to učini ali neće primeniti svoju privilegiju kako bi omogućio brzo i temeljno ispitivanje činjenica koje traži Odbor američkog senata za obaveštajne poslove – navodi se u saopštenju Bele kuće.

Komi je predvodio istragu o mogućem mešanju Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016. godine, kada ga je Tramp prošlog meseca otpustio.

Kako je Njujork tajms prethodno preneo, ta saslušanja bi mogla da izazovu još problema Trampu po pitanju navoda o ruskom mešanju u predsedničke izbore u SAD prošle godine.

Doktrina predsedničkog ovlašćenja da spreči svedočenje nema svoje uporište u ustavu, ali su se na nju pozivali predsednici SAD još od vremena Džordža Vašingtona, kako njihovi privatni razgovori i prepiska ne bi došli do Kongresa. Smisao te doktrine je da se očekuje da predsednik SAD, kao izvršna vlast, od svojih pomoćnika dobija iskrene savete, bez brige da će oni biti otkriveni zakonodavnoj vlasti – Kongresu.

Izvor: Tanjug

Foto: Flickr

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter