13°C

Beograd

NEMAČKI PREDSEDNIK APELUJE: Družite se sa muslimanima, NE SATANIZUJTE IH!

Nemački predsednik Joakim Gauk upozorio je večeras, tokom ramazanske večere kojoj se pridružio, da ne treba satanizovati muslimane, a tu poruku je uputio dan nakon što je muškarac koji se zakleo na vernost Islamskoj državi ubio 49 ljudi u američkom gej noćnom klubu.

Gauk, bivši luteranski sveštenik iz Istočne Nemačke, pridružio se iftar večeri u Moabitu, siromašnoj berlinskoj četvrti u kojoj živi veliki broj migranata, prenosi Rojters.

- Promovisanje susreta je naročito važno u trenutku kada se širi međusobno nepoverenje - rekao je Gauk, dodavši da su mnogi Nemci u strahu posle nedavnih islamističkih napada u Parizu i Briselu.

- A za neke je strah od islamističkog terorizma postao strah od muslimana - istakao je nemački predsednik.

On je upozorio na polarizaciju društva i pozvao Nemce da se svakodnevno druže sa muslimanima.

Kako je istakao, napori u cilju integracije u Nemačkoj se isplate i sve veći broj muslimana istupa protiv fundamentalističkih tumačenja Kurana.

- Svi koji danas zajedno slave iftar mogu da potvrde: Živeti zajedno je moguće - rekao je Gauk.

On je zaključio da druženje ponekad čak može zameniti duge rasprave, pogotovu ako se sledi zlatno pravilo koje je, kako je podsetio, zajedničko za sve velike religije, a glasi jednostavno - ponašaj se prema drugima onako kako želiš da se drugi ponašaju prema tebi.

Tanjug
Foto: Twitter/vittart75

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar