Izvor:
08.08.2017 u 03:30
0

Nakon ostavke Karle del Ponte: UN ĆE NASTAVITI ISTRAGU O SIRIJI!

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da istražna komisija UN o ratnim zločinima u Siriji treba da nastavi rad, uprkos ostavci tužiteljke Karle del Ponte.

Ona je juče nezadovoljna rezultatima rada istražne komisije UN o Siriji najavila ostavku, rekavši da su u Siriji počinjeni gori zločini nego na tlu bivše Jugoslavije ili Ruande.

Gutereš je izrazio žaljenje zbog ostavke Karle del Ponte, ali je istakao značaj utvrđivanja odgovnosti za zločine protiv civila tokom konflikta, rekao je portparol UN Stefan Dižarik novinarima.

"On podržava kontinuirani rad komisije kao važan i sastavni deo procesa utvrđivanja odgovnosti", dodao je on, prenosi AFP.

Istražna komisija UN o Siriji saopštila je juče da je Karla del Ponte u junu obavestila kolege o svojoj odluci da "u bliskoj budućnosti" napusti mesto člana te komisije.

"Naša je obaveza da istrajemo u radu u ime neizmernog broja sirijskih žrtava najgorih kršenja ljudskih prava i zločina poznatih čovečanstvu", poručila je komisija, preneo je Rojters.

Del Ponte je juče navela da posle pet godina ne može više da ostane u komisiji koja "ne čini apsolutno ništa".

"Frustrirana sam, odlazim. Napisala sam ostavku i poslaću je narednih dana", rekla je u intervjuu za švajcarski list "Blik" Del Ponte, bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala.

"Nismo imali nikakvog uspeha", ocenila je Del Ponte.

Optužila je članove Saveta bezbednosti da ne žele da sprovodu pravdu i dodala da sve dok ne bude uspostavljen Tribunal za zločine u Siriji svi izveštaji su potpuno beskorisni.

Kako je dodala, "sada su svi u Siriji na strani zla".

"Na početku je bilo dobrih i loših. Opozicija je bila na strani dobra, a vlada na strani zla", ocenila je Del Ponte.

"A sada su svi u Siriji na strani zla. Asadov režim je počinio strašne zločine protiv čovečnosti i koristio hemijsko oružje, a opoziciju čine ekstremisti i teroristi", ocenila je ona.

Tamo, kako je navela, nema škola, ni institucija.

"I verujte mi: tako strašne zločine kao u Siriji, nisam videla ni u Ruandi, ni u bivšoj Jugoslaviji", rekla je ona.

Prema njenim rečima, to je skandal za međunarodnu zajednicu.

"Mislili smo da je međunarodna zajednica nešto naučila u Ruandi. Ali ne, ništa nisu naučili", naglasila je ona.

Švajcarska novinska agencija SDA je prenela da Del Ponte (70) napušta Istražnu komisiju UN o Siriji zbog, kako je kazala, manjka političke podrške Saveta bezbednosti UN zbog čega je njen rad postao nemoguć.

"Napuštam ovu komisiju koja nema podršku političke volje bilo koje vrste", kazala je Del Ponte, ističući da je njena uloga "samo alibi".

"Nemoćni smo, nema pravde za Siriju", poručila je Del Ponte na panelu na marginama Filmskog festivala u Lokarnu, preneo je Rojters.

Del Ponte se tročlanoj komisiji o Siriji pridružila u septembru 2012. godine.

U Istražnoj komisiji UN, koja je uspostavljena u avgustu 2011. godine, su i brazilski stručnjak za ljudska prava Paulo Seho Pinjero i Karen Koning AbuZajd iz SAD.

Izvor:Tanjug.rs
Foto:Twitter/ilcolonnello

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter