Izvor:
23.09.2017 u 16:04
0

Amerikanci u panici: Kina i Rusija preuzimaju lidersku poziciju od SAD!

Moskva i Peking su u četvrtak na Generalnoj skupštini UN otvoreno istupile protiv liderske pozicije SAD u svetu, saopštava Si-En-En. Ministri inostranih poslova obe zemlje u svojim govorima su naglasili da Vašington gubi status superdržave, piše u tekstu na sajtu Si-En-Ena.

Ministri inostranih poslova Rusije i Kine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija juče su uputili izazov liderskoj poziciji SAD u svetu govorima koji su zatrpani bespoštednom kritikom na račun neprijateljskog stava administracije Donalda Trampa prema Iranu, vojne histerije usmerene protiv Severne Koreje i odnosa prema svetu u celini, saopštio je sajt televizije Si-En-En.

U tekstu je navedeno da su šefovi diplomatskog resora obe države iskoristili prvi Trampov nastup pred UN, koji se dogodio u utorak, kao pozadinu za „pokušaj da predstave svoje zemlje kao pobornike mirnog, demokratskog i promišljenog pristupa međunarodnim pitanjima“.

Kinezi i Rusi nisu, kako se navodi u materijalu, propustili šansu da „iskažu mišljenje o tome da globalizacija, tehnološki napredak i tržište u razvoju zbacuju Sjedinjene Američke Države sa njihove pozicije superdržave“, naglašava analitičar Si-En-Ena.

„Proces formiranja policentričnog svetskog poretka je objektivna tendencija“, izjavio je tokom obraćanja u Generalnoj skupštini UN šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On je, kako prenosi Si-En-En, sa sarkazmom dodao: „Ovoj težnji moraće da se prilagode svi, uključujući i one koji su navikli da se u svetu ponašaju kao gazde“.

Ruski ministar je rekao da se raduje tome što je Tramp dva dana pre njega naglasio važnost poštovanja principa suvereniteta, ali to su bile jedine „dobre reči“ o SAD.

Lavrov je rekao da strahuje u vezi sa „spiralom sukoba“ oko Severne Koreje, aludirajući na Trampovu retoriku o nuklearnoj pretnji Pjongjanga, navedeno je u tekstu.

Autor teksta ocenjuje da je ruski šef diplomatije pokušao da predstavi Rusiju na svetskoj pozornici kao silu koja se zalaže za ravnotežu, stabilnost i mir, bez obzira na to što je „Moskva izvršila invaziju na Krim i anektirala ga“ 2014. godine.

Lavrov je potpuno ozbiljno, dodaje autor, pozvao UN da izrade „pravila odgovornog ponašanja u digitalnoj sferi“, iako je Rusija sasvim nedavno sama pokušala da „sabotira izbore u SAD posredstvom serije sajber-napada“, naglašava autor.

Ministar inostranih poslova Kine Van Ji je u svom govoru primetio da je svet stupio u „eru karakterističnu po produbljujućoj težnji ka globalizaciji“ i da „preživljava duboke promene na međunarodnom planu i na nivou ravnoteže snaga“, navedeno je u tekstu.

Pozvavši Ujedinjene nacije da ostanu u centru svetskog poretka, kako bi zemlje mogle da budu ravnopravne i da se zajedno bave međunarodnim poslovima, Van je podsetio da je „Savet bezbednosti dužan da daje primer“ i naglasio da „dijalog ima prednost nad konfrontacijom“, piše autor.

novosti.rs
Foto: Twitter/kosovo24sata, Twitter/yumreza, Twitter/newyorkcityinfo

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter