Izvor:
02.10.2017 u 12:34
0

Rahoj: U Kataloniji nije bilo referenduma o nezavisnosti!

Na kraju burnog dana, u kojem su Katalonci pokušali da glasaju na referendumu o otcepljenju te pokrajine, a koji je Madrid zabranio, oglasio se španski premijer Marijano Rahoj ocenivši da u Kataloniji "nije bilo referenduma o nezavisnosti".

"Mogu vam reći ono što svi već znaju: nije bilo referenduma o samoopredeljenju u Kataloniji i naša vladavina prava i dalje važi", rekao je Rahoj u televizijskom obraćanju posle zatvaranja birališta u Kataloniji, navodi El Pais.

Rahoj tvrdi da velika većina Katalonaca "nije pratila scenario secesionista", preneo je AP.

Španski premijer ocenio je da je referendum samo služio da stvori podele.

Prema njegovim rečima, referendum je bio "strategija protiv zakona i demokratije".

On je dodao harmonija mora da se vrati "što je pre moguće".

Rahoj je naglasio da su katalonski lideri znali da je referendum nelegalan, ali su ga svejedno održali.

Istovremeno je pozvao katalonske lidere da odustanu od preduzimanja novih koraka koji "nikuda ne vode", aludirajući na mogućnost jednostranog proglašenja nezavisnosti, navodi španski El Pais.

Rahoj je, ipak, poručio je da neće okrenuti leđa bilo kakvoj šansi za dijalog, ali "uvek u okviru zakona".

"Neću da zatvaram nijedna vrata. Uvek sam nudio dijalog, ali u granicama zakona i poštovanja demokratije", rekao je Rahoj.

Španski premijer smatra da su Katalonci prevareni da učestvuju u "nelegalnom glasanju" i tvrdi da većina Katalonaca nije želela da učestvuje na glasanju, preneo je Rojters. .

Rahoj je najavio da će sazvati sastanak sa svim političkim partijama kako bi "zajedno razmislili o budućnosti".

Španska nacionalna policija intervenisala je kako bi zatvorila birališta širom Katalonije na dan za kada su katalonske vlasti zakazale referendum o nezavisnosti te bogate španske pokrajine, pri čemu se sukobila sa glasačima.

"Uradili smo šta smo morali da uradimo. Mi smo vlada Španije i ja sam na čelu španske vlade, i prihvatio sam svoju odgovornost. Mi smo ispunili našu obavezu da branimo vladavinu zakona. Postupali smo u okviru zakona i samo u okviru zakona", poručio je Rahoj.

Istovremeno je zahvalio španskoj policiji, ocenivši da je delovala "čvrsto i mirno" u svom odgovoru na referendum.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter