parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

Hitan sastanak u Madridu: Očekuje se reakcija na proglašenje katalonske nezavisnosti!

Španska vlada hitno će se sastati danas u Madridu kako bi odlučila o odgovoru na Pudžemonovo obraćanje katalonskom parlamentu u kojem je proglasio nezavisnost Katalonije, a potom tu odluku suspendovao kako bi se započeo dijalog u narednim nedeljama sa zvaničnim Madridom.

Zamenica španskog premijera Soraja Saenz de Santamarija sinoć je izjavila da bi katalonski lider Karles Pudžemon trebalo da se vrati na put zakona ako želi da dođe do razgovora i da on nema prava da nameće posredovanje sa vladom.

"Ni gospodin Puđdemon ni bilo ko drugi ne može nametati posredovanje. Bilo kakav dijalog među demokratama mora da se odvija u okviru zakona", rekla je Saenz de Santamarija.

Ona je dodala da Puđdemon "ne zna gde je, ni gde ide, kao ni sa kim želi da ide", preneo je AFP.

Prethodno je Pudžemon, u obraćanju regionalnom parlamentu, rekao da prihvata "mandat naroda" za otcepljenje od Španije, ali od parlameta Katalonije zatražio da tu odluku suspenduje, kako bi se dalo više vremena za pregovore sa Madridom.

Pudžemon se, u obraćanju regionalnom parlamentu, uzdržao od jasnog zahteva za proglašenje nezavisnosti, ali je prostor za otcepljenje Katalonije ostavio otvorenim.

"Preuzimam mandat naroda da Katalonija postane nezavisna republika", rekao je on u govoru.

Puđdemon je, međutim, odmah zatim zatražio da parlament "suspenduje efekte proglašenja nezavisnosti kako bi se započeo dijalog u narednim nedeljama".

On je, u govoru, dodao da rezultati referenduma održanog 1. oktobra znače "da" nezavisnosti i dodao da treba istražiti mogućnosti međunarodnog posredovanja.

 

kurir.rs
Foto: Instagram/jordiborrasfoto

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost