parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

OTET LIBANSKI PREMIJER: Traži se objašnjenje od Saudijske Arabije! (foto)

 

Bejrut -- Libanski presednik Mišel Aun pozvao je Saudijsku Arabiju da razjasni zašto libanski premijer Saad Hariri ne može da se vrati kući iz Rijada.

Premijer je iz Rijada pre nedelju dana objavio svoju ostavku.

Aun je, kako navodi visoki libanski zvaničnik, rekao stranim ambasadorima da je Hariri "otet" i da treba da ima imunitet.

- Liban ne prihvata da njegov premijer bude u situaciji suprotnoj međunarodnim ugovorima - rekao je Aun dodavši da bilo koji Haririjev potez ili izjava ne odražavaju realnost zbog njegovog nejasnog statusa. 

 Libanske vlasti veruju da Rijad drži Haririja na silu, a sličnu zabrinutost izneo je i francuski predsednik Emanuel Makron koji je Aunu u telefonskom razgovoru danas rekao da "libanski politički lideri treba da imaju slobodu kretanja", prenosi Rojters. 

Sa druge strane, Rijad tvrdi da je Hariri slobodan a da je ostavku podneo zbog toga što je Hezbolah, libanski saveznik Irana, postao dominantan u njegovoj koalicionoj vladi. 

Izvori bliski Haririju koji je dugododišnji saveznik Rijada, kažu da je Saudijska Arabija zaključila da on treba da ode zato što nije spreman da se suprotstavi Hezbolahu. 

Kako navode, telefon mu je konfiskovan po dolasku u Rijad u petak prošle nedelje, da bi u petak bio nateran da se pojavi na saudijskoj televiziji i podnese ostavku. 

Lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah rekao je juče da je Saudijska Arabija objavila rat Libanu i optužio Rijad da je Haririjevom ostavkom želeo da destabilizuje Liban.

 

B92
Foto: Arhiva 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30 Dobro jutro Srbijo
08:00 TOP - SHOP
09:00 Bolja zemlja
09:45 Dobro jutro Srbijo
10:40 TOP - SHOP
11:00 FILM
11:55 Vesti
12:05 FILM
12:55 Vesti
13:10 Pazi Paparazzo
14:00 Parovi Nedeljni ručak
17:30 Telemaster
18:15 Glamur
18:30 Upoznajte parove
20:00 Parovi Izbacivanje
02:30 Parovi Live