Izvor:
17.11.2017 u 18:26
0

SLEDEĆE NEDELJA SLAVLJE: Kraljica Elizabeta i princ Filip obeležavaju 70 godina braka!

Britanska kraljica Elizabeta, koja vlada već 65 godina, u ponedeljak će proslaviti 70. godišnjicu braka s princom Filipom. Britanska prestolonaslednica, princeza Elizabeta, udala se za mornarickog oficira Filipa Mountbatena u londonskoj Vestminsterskoj opatiji 20. novembra 1947. godine, samo dve godine nakon završetka Drugog svetskog rata.

Sedamdeset godina nakon tog raskošnog vencanja, kraljica Elizabeta i njen 96-godišnji suprug proslavice platinastu godišnjicu braka u porodicnom krugu u dvorcu Vindzor, prenose britanski mediji. Kako je najavljeno, javnih obeležavanja nece biti. Princ Filip ima kraljevski ''pedigre'' i bez Elizabete. Njegov deda po ocu bio je grcki, a po majci danski kralj. Roden je na Krfu 1921. godine, ali mu je porodica proterana iz Grcke dok je bio dete i nastanila se u Britaniji.

Elizabeti je u 65-godišnjoj vladavini, najdužoj u britanskoj istoriji, bio glavni oslonac. On joj je 1952. saopštio vest da joj je umro otac i da je postala kraljica.

– Jedna od tajni ovog vrlo, vrlo dugog braka, cinjenica je da je Filip uvek smatrao da mu je glavna dužnost da podržava kraljicu, da joj pomogne kako god može i zna – kazao je istoricar Hjugo Vikers.

– On je jedina osoba koja kraljici može direktno reci što misli, i to recnikom koji sam izabere –

Buduci bracni par prvi se put sreo na vencanju Filipove rodake, grcke princeze Marine i Elizabetinog ujaka, vojvode od Kenta. Buduca kraljica tada je bila još devojcica.

Godinama kasnije poceli su da se intenzivnije druže, a veridbu su objavlili u julu 1947.

Četiri meseca kasnije održano je vencanje, a pošto se Britanija još oporavljala od rata, raskošna ceremonija bila je u oštroj suprotnosti sa ondašnjom britanskom svakodnevnicom obeleženom nestašicama.

I dok je vencanje njenog unuka Vilijama i Kejt Midlton 2011. ugodine u televizijskom prenosu pratilo dve milijarde ljudi, Elizabetinu svecanost je pratilo samo 200 miliona radijskih slušalaca, iako je deo vencanja snimljen na crno-belom filmu.

Iako su kao i svi bracni parovi imali uspona i padova, Elizabeta i Filip uspeli su da izbegnu neprilike kakve su troje od njihovo cetvoro dece odvele do razvoda brakova. Najpoznatiji među njima je onaj princa Čarlsa i princeze Dajane.

– On je bio moja snaga i oslonac sve ove godine – rekla je kraljica Elizabeta u retkom govoru o Filipu povodom 50. godišnjice braka.

Princ Filip, kojem je zadnjih godina narušeno zdravlje, u avgustu se povukao sa svih javnih dužnosti.

– Bez njega bi kraljica imala težak i usamljen život. On je bio njena stena od trenutka stupanja na tron – kazala je biograf kraljevske porodice Klaudija Džosep.

Tanjug
Foto:Twitter/GloriaSrbija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter