Izvor:
17.11.2017 u 22:12
0

UMAR SISOKO EMBALA: Gvineja Bisao nije priznala nezavisnost Kosova!

Gvineja Bisao demantovala je da je priznala Kosovo kao nezavisnu državu.

Premijer ove zapadnoafričke države Umar Sisoko Embala objavio je ovo tokom konferencije za novinare u Beogradu.

– Nisam video nijedan papir o priznanju Kosova – rekao je on na zajedničkoj konferencije za novinare sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Naglasio je da Gvineja Bisao podržava teritorijalni integritet i suverentitet Srbije.

Dačić je rekao da je hteo da javnost od predsednika vlade Gvineje Bisao čuje da ta država nije priznala nezavisnost Kosova i da je to potvrda da se na spisku zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, a koje ističe Priština, nalaze i one zemlje koje nikada nisu priznale Kosovo.

Dačić je naglasio da na spisku tih zemalja koje ističe Priština treba precrtati i Surinam i Gvineju Bisao.

Prema pisanju sajta na kojem vlasti na Kosovu broje zemlje koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost, Gvineja Bisao je "priznao Kosovo" 14. januara 2011. godine.

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je, tada, da je Gvineja Bisao 74. država koja je priznala nezavisnost Kosova.

Podsetimo, premijer Gvineje Bisao sreo se ranije danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kako je saopšteno iz kabineta predsednika nakon sastanka, Vučić i Umar su razgovarali o odnosima dve zemlje, potrebi unapređenja ekonomske saradnje i regionalnim pitanjima.

Aleksandar Vučić je istakao da je Srbija ponosna na istoriju odnosa koji datiraju još iz vremena SFRJ i naglasio da je neophodno raditi na unapređenju odnosa u svim oblastima, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

"Vrata Srbije su vam uvek otvorena i bićemo vam na raspolaganju", naglasio je predsednik Vučić i dodao da ekonomska saradnja nije razvijena i da zaostaje za potrebama i potencijalima obe zemlje.

On je istakao da su nekada jugoslovenske kompanije bile veoma aktivne u Gvineji Bisao i da je Srbija danas spremna na ponovno uspostavljanje poslovnih veza i jačanje trgovinske razmene.

"Naša obaveza je da pronađemo stare prijatelje i nadam se da ćete nas uskoro posetiti jer bi to doprinelo jačanju naših veza", rekao je predsednik Vlade Gvineje.

Kako je saopšteno nakon sastanka, Vučić i Embasa su razgovarali i o Kosovu i Metohiji i očuvanju integriteta Republike Srbije.

Izvor: Alo.rs
Foto: Screenshot Youtube

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter