Izvor:
20.11.2017 u 03:01
0

MUGABE IZNENADIO: U večerašnjem obraćanju nije pomenuo ostavku!

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe nije podneo ostavku u večerašnjem obraćanju na državnoj televiziji, a koju su mnogi u zemlji očekivali, što znači da će protiv njega uskoro biti pokrenuta najavljena procedura opoziva.

Mugabe je u obraćanju najavio da će predsedavati kongresu vladajuće partije ZANU-PF sledećeg meseca, iako ga je ta stranka smenila sa funkcije svog lidera nekoliko sati uoči govora.

Mugabe je rekao da je svestan kritika koje mu upućuju partije, vojska i javnost, ali nije komentarisao mogućnost da podnese ostavku.

On se, na početku obraćanja, rukovao sa vojnim liderima koji su ga stavili u kućni pritvor pre samo nekoliko dana.

Mugabe je rekao da je svestan "čitavog niza razloga za zabrinutost" uključujući ekonomiju koja prolazi kroz težak period.

Takođe je rekao da treba "naučiti praštati i rešavati poteškoce u drugarskom duhu", i ne dozvoliti da prevlada ogorčenost.

"Stubovi države ostali su funkcionalni usred krize", rekao je 93-godišnji Mugabe, završivši obraćanje rečima: "Hvala vam i laku noć", ne pominjući ostavku.

Lider zimbabveanskih ratnih veterana Kris Mucvangva rekao je da planira da se procedura opoziva Mugabea odvije po planu, nakon što on nije podneo ostavku u obraćanju naciji.

Mucvangva je Rojtersu, odmah po završetku Mugabeovog govora, rekao da će ljudi izaći na ulice Hararea u sredu.

Samo nekoliko sati pre njegovog obraćanja na televiziji, Centralni komitet vladajuće partije rekao je Mugabeu da podnese ostavku na funkciju predsednika do sutra u podne, ili mu već sutradan sledi opoziv.

Time je vladajuća partija pokušala da obezbedi mirno okončanje njegovog mandata posle de facto puča.

Zimbabveanci su se večeras okupili u očekivanju slavlja povodom Mugabeove ostavke, ali umesto toga, izgleda da on pokušava da ostane na vlasti uprkos vladajućoj partiji, koja ga je smenila sa funkcije svog lidera.
Zimbabveanski državni list "Herals" navodi da je Mugabe pre govora imao sastanak iza zatvorenih vrata s vojnim generalima koji su ga stavili u kućni pritvor pre nekoliko dana.

Zvaničnik blizak pregovorima o Mugabeovom povlačenju rekao je uoči njegovog obraćanja na televiziji da se on sprema da podnese ostavku posle 37 godina na vlasti.

Zimbabveancu su, inače, bili najpre šokirani, a zatim oduševljeni padom najstarijeg šefa države u svetu, koji je obećao da će vladati do smrti.

Mugabe je bio u sve većoj izolaciji otkako je vojska preuzela vlast, dok su desetine hiljada građana juče protestovale u Harereu tražeći njegovo povlačenje.

Izvor: Tanjug
Foto: wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter