Izvor:
23.11.2017 u 18:05
0

MOĆNE PORUKE RUSKOG PREDSEDNIKA: Ovo je Putinov pogled na svet!

Populistički, pragmatični, autoritativni, lukavi taktičar – godinama nakon što je ušao u vrh ruske politike zapadni posmatrači još uvek se pitaju koje su prave namere Vladimira Putina. Pročitajte neke od njegovih najupečatljivijih izjava o najvažnijim svetskim pitanjima proteklih godina.

O SAD

“SAD je velika sila. Verovatno jedina koja danas postoji. Mi to prihvatamo i spremni smo da sarađujemo sa njima. Ono što ne želimo jeste da nam se mešaju u unutrašnje poslove, govore nam kako da živimo svoj život i sprečavaju Evropu da gradi veze sa nama“, jun 2016.

O Kataloniji

U jednom trenutku, Evropska Unija je pozdravila kolaps čitavog niza država u Evropi, ne trudeći se da sakrije zadovoljstvo. To su radili zarad kratkoročnih interesa i udovoljavanja Velikom bratu u Vašingtonu – bezuslovno podržavajući otcepljenje Kosova, izazivajući slične procese na kontinentu i šire“, oktobar 2017.

O NATO-u

“Nema više SSSR-a, nema Istočnog Bloka. Mišljenja sam da je NATO-u je potreban spoljni neprijatelj kako bi opravdao svoje postojanje, pa je zato konstantno u potrazi za njim, za provokacijama i nepostojećim protivnicima“, jun 2017.

O Bliskom Istoku

“Postojao je pokušaj da se reformiše region, kako bi se nametnuo spoljašnji model, bilo putem promene režima ili potpunog korišćenja sile. Umesto da se bore protiv ekstremizma, umesto da nameću takvu borbu, neki od njih žele da haos postane stalno stanje stvari“, oktobar 2017.

O Severnoj Koreji

“Naravno da osuđujemo nuklearne testove Severne Koreje i saglasni smo sa svim bezbednosnim rezolucijama Ujedinjenih Nacija bez izuzetaka. Ali, da bi se ovaj problem rešio potreban je dijalog, a ne korišćenjem vojnih pretnji i međusobnim razmenjivanjem ružnih reči i uvreda. Bilo da vam se dopada režim Pjongjanga ili ne, morate priznati da je Severna Koreja suverena država“

O rušenju Viktora Janukoviča u Ukrajini

“Ono što se dogodilo u Kijevu je oružano i nekonstitucionalno demonstriranje moći – državni udar. Pitanje je: zašto je moralo tako? Viktor Janukovič se već odrekao svoje moći i nije imao šanse da bude ponovo izabran na izborima. Zašto gurati zemlju u haos? Demonstrirati moć? To je bila glupa odluka i imala je povratni efekat. Mislim da su te akcije destabilizovale situaciju na istoku zemlje“, mart 2014.

O Vladi u Kijevu

“Interesi ruskog i ukrajinskog naroda su isti. Ono što nije isto jesu ciljevi ukrajinske Vlade i elite. Imaju samo jedno za izvoz – rusofobiju. I politiku podele između dve zemlje. Neki na zapadu veruju da ove dve države nikada ne bi trebalo da budu saveznici, pa je Ukrajina postala uspešna u izvozu te ideje“, jun 2017.

O ruskom političkom sistemu

“Monahrija je bilo nasleđe preneto iz imperije, pa sve do sovjetskih vremena, iako se ploča na zgradi promenila. Tek početkom dvadesetih godina došlo je do događaja koji su postavili temelje za novu fazu ruskog razvoja. Svakako, ne možete da očekujete da ćemo odmah dobiti isti državni model kao što imaju SAD, Nemačka, Francuska… Društvo, kao i svaki drugi živi organizam, ima svoje faze i procese u razvijanju“, jun 2017.

O ulozi Rusije u svetu

“Rusija je zemlja koja ima vekovnu istoriju i uvek je uživala važnu ulogu u vođenju suverene spoljne politike. Tu tradiciju nećemo izdati ni danas. U isto vreme, svesni smo koliko se svet promenio i imamo realna očekivanja od prilika i potencijala koji posedujemo. Voleli bismo da sarađujemo sa odgovornim i nezavisnim partnerima sa kojima bismo mogli da gradimo fer i demokratski svet u kojem ćemo ponuditi sigurnost i prosperitet – ne samo za pojedince, već za sve“, februar 2007.

b92.net
Foto: en.kremlin.ru, Facebook/Oliver Stone, Time Magazine

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter