Izvor:
23.11.2017 u 20:24
0

Više nije san: Evropa formira sopstvenu vojsku!

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini rekla je da ideja o "zajedničkoj bezbednosnoj strukturi i saradnji EU" više nije plan ili san, već realnost.

Govoreći na godišnjoj konferenciji Evropske agencije za odbranu, Mogerinijeva je rekla da su 23 članice potvrdile spremnost, a da će im se uskoro pridružiti još njih.

"Gradimo Evropsku uniju bezbednosti i odbrane. Ovo više nije plan, ovo više nije san, ovo je realnost koja se ostvaruje", rekla je Mogerinijeva tokom govora u EDA.

Ona je podsetila da je pre deset dana dobila sporazum o novom odbrambenom savezu (PESCO) unutar EU koji podrazumeva finansiranje i razvoj zajedničke vojne opreme, koji su dosad potpisale 23 članice.

"San očeva i majki osnivača se konačno ostvaruje. Posle više od 60 godina, tu su konačno svi temelji za izgradnju bezbednosne Unije. Sada možemo da projektujemo i razvijamo svoje bezbednosne mogućnosti zajedno, možemo da kupujemo zajedno kako bismo obezbedili da uz efikasnu potrošnju imamo sve što nam je potrebno", rekla je Mogerinijeva.

Šefica evropske diplomatije je rekla da će Evropa sada "moći da deluje zajedno mnogo bolje nego ranije".

"Moći ćemo da bolje odgovaramo na krize ili da ih sprečavamo, moći ćemo da osnažimo svoje saveznike, da načinimo svoje građane bezbednijim. Gradimo bezbednu Evropu na kontinentalnom nivou na neverovatno inkluzivan način", rekla je ona.

Kako je rekla, to ne samo da nije bilo zamislivo pre 60 godina, već ni pre šest meseci.

"Kako je govorio Nelson Mandela, uvek je nemoguće dok to ne uradiš. Mi smo tu uradili. Uradili smo to zbog toga što su današnji bezbednosni izazovi preveliki za bilo koju od članica pojedinačno i mi smo toga svesni. Danas svi to razumeju i naši građani traže veću bezbednost i efikasnije budžete i oni razumeju da su te dve stvari moguće samo ako ujedinimo snage koristeći pun potencijal Evropske unije", rekla je ona.

Podsetimo, o "evropskoj vojsci" se govori već nekoliko godina, a šef EK Žan Klod-Junker je pre godinu dana rekao da je stvaranje evropske armije neizbežno, jer je "malo verovatno da će SAD u budućnosti brinuti o bezbednosti Evrope".

Upitan je i odnos SAD prema NATO, pa mnogi vide evropsku armiju kao nešto što će na kontinentu zameniti Alijansu.

PESKO (Sporazum o stalnoj strukturnoj saradnji) promovišu pre svih Nemačka i Francuska.

b92.net
Foto: pixabay.com, Twitter/yenisafakEN

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter