Izvor:
05.12.2017 u 21:13
0

ONI NAS „BUŠE“: Braća iz Prištine od Obamine administracije stigla i do Trampa!

Visoki zvaničnici Pentagona iz perioda administracije bivšeg predsednika SAD Baraka Obame sada imaju važne uloge u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD.

“Konzervativ rivju” piše da je savetnik za nacionalnu bezbednost H.R. Mekmaster tiho na te pozicije progurao niz zvaničnika iz administracije Baraka Obame, a među njima su i dva brata iz Prištine – Jilji i Jilber Bajraktari.

U tekstu na portalu “Medijum” iz 2016. godine navodi se da su braća imala veliki uticaj na kreiranje spoljne politike u prethodnoj administraciji SAD.

“Nikada nisam čuo da su neka dva brata igrala taku važnu ulogu ‘iza scene’ za Pentagon”, izjavio je jednom prilikom viši savetnik Baraka Obame za nacionalnu bezbednost Karl Vog.

U tom tekstu se ističe da Jilber Bajraktari putuje širom sveta i prisustvuje svim sastancima Pentagon o pitanjima iz spoljnih poslova.

Kako piše “Medijum”, Jilber je bio zamenik šefa kabineta nekadašnjeg ministra odbrane SAD Eša Kartera i radio je na razvijanju spoljne politike SAD, naročito prema Iraku i Iranu.

Osim toga, radio je i na kontroverznom nukelarnom sporazumu SAD i Irana.

Njegov stariji brat Jilji bio je ranije specijalni savetnik zamenika sekretara u Pentagonu Roberta Vorka i njegov posao je bio ”da osigura da se vizije zvaničnika Obamine administracije ispune”.

Međutim, nekoliko meseci nakon tog teksta na “Medijumu” o braći iz Prištine na visokim pozicijama, novi predsednik SAD postao je Donald Tramp i demokrate više nisu bile na vlasti.

Ipak, Mekmaster je nedavno prihatio niz Karterovih protežea iz Obamine administracije i ponovo ih doveo na vlast.

Jilji je tako sada bliski Mekmasterov saradnik, nešto poput njegovog šefa kabineta i on pregleda sve zahteve pre nego što dođu na Mekmasterov sto. Njegov brat Jilber je viši direktor za politiku u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD.

Američki mediji navode i da su njih dvojica u SAD došli iz “ratom razorene Prištine” 1999. Godine kada su bili u dvadesetim.

Mlađi brat Jilber je završio Prinston, radio je u Iraku sa bivšim direktorom CIA Dejvidom Patreusom, a u Iranu sa Belom kućom i Ministarstvom odbrane. Jilji Bajraktari je završio Harvard i bavio se Avaganistanom i Indijom.

Državljani SAD su postali 2004. godine, a tri godine kasnije već su postali javni službenici.

b92.net
Foto: nsa.gov

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter