Izvor:
05.12.2017 u 21:16
0

MOGERINIJEVA JASNA: Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu!

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini, posle sastanka u Briselu sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom, izjavila je da obe strane podržavaju Zapadni Balkan i da region ima jasnu evropsku perspektivu.

– Oboje smo potvrdili našu posvećenost regionu (Zapadnom Balkanu), koji ima jasnu evropsku perspektivu i podržavamo nastavak reformi i procesa pomirenja u regionu – rekla je Mogerinijeva na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Tilersonom.

Tilerson je izjavio da SAD ostaju posvećene Evropi i ponudio javnu izjavu o podršci evropskim saveznicima koji su zabrinuti za spoljnu politiku pod predsednikom Donaldom Trampom.

– Partnerstvo izmedu Amerike i Evropske unije temelji se na zajedničkim vrednostima, zajedničkim ciljevima bezbednosti i prosperiteta na obe strane Atlantika i mi i dalje ostajemo predani – rekao je Tilerson pre ručka sa 28 ministara spoljnih poslova EU.

Mogerinijeva je naglasila da nuklearni sporazum sa Iranom ostaje ključni strateški prioritet za bezbednost EU, kao i za globalnu i regionalnu bezbednost, dodajući da ukidanje sporazuma ne bi učinilo ništa dobro. Ona kaže da deli pogled sa Tilersonom da bi trebalo hitno napredovati prema političkom rešenju u Siriji i podržati sirijski narod i u političkom i ekonomskom smislu kroz podsticaje.

Tilerson je napomenuo da od svojih iranskih izvora imaju potvrde da je Iran "izvozio" borce i oružje u okolne zemlje u kojima ima sukoba. Problemi koje stvara Iran i njihove aktivnosti ne mogu se ignorisati i SAD planiraju da deluju, naglasio je Tilerson.

On se zahvalio za čvrst stav Evrope, kojim je Severnoj Koreji poslata poruka da se njen nuklearni program neće tolerisati.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter