ERDOGAN POZVAO NA PRIZNAJE: Jerusalim je glavni grad Palestine!

 

 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je svetske sile da priznaju Jerusalim za glavni grad Palestine i poručio da bi SAD trebalo da ponište odluku o priznavanju tog grada kao prestonice Izraela.

Obraćajući se okupljenima na samitu muslimanskih lidera u Istanbulu, Erdogan je prošlonedeljnu odluku Vašingtona o priznavanju Jerusalima za glavni grad Izraela nazvao "nagradom za izraelska teroristička dela", kao i da taj grad predstavlja "crvenu liniju" za muslimane. Prethodno je, uoči početka islamskog samita, ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu pozvao zemlje sveta da priznaju istočni Jerusalim za glavni grad palestinske države.

- Pre svega, sve druge zemlje moraju da priznaju palestinsku državu. Svi zajedno moramo tome da težimo - izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, uoči početka islamskog samita. Islamski samit se održava posle odluke Vašingtona da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela.

Čavušoglu je istakao da se "moraju podstaći druge zemlje da priznaju palestinsku državu na osnovu granica iz 1967. godine sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom"

Američki predsednik Donald Tramp priznao je prošle sedmice Jerusalim kao glavni grad Izraela, što je pokrenulo proteste u mnogim muslimanskim zemljama. 

Turska je pozvala lidere Organizacije islamske saradnje, koja okuplja više od 50 muslimanskih zemalja, na sastanak u Istanbulu da bi, kako se navodi, formulisali zajednički odgovor na Trampovu odluku.

 

Izvor: Tanjug
Foto: 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost