Izvor:
15.01.2018 u 20:09
0

Rahoj: Pudždemon neće vladati Katalonijom iz Brisela!

Španija će nastaviti da vlada Katalonijom direktno iz Madrida u slučaju da bivšeg lidera Katalonije Karlesa Pudždemona ponovo izaberu na tu poziciju, saopštio je danas premijer Španije, Marijano Rahoj.

"Apsurdno je da se neko nada da će biti predsednik regionalne katalonske vlade iz Brisela", rekao je Rahoj, prenosi Rojters.

On kaže da će u slučaju Pudždemonovog reizbora Španija nastaviti da vlada Katalonijom, na osnovu španskog Ustava.

Novi parlament Katalonije održaće svoju prvu sednicu 17. januara, a izbor predsednika Katalonije trebalo bi da bude završen do 31. januara.

Centralna vlada Španije u Madridu odbacila je ranije mogućnost da Pudždemon ponovo vodi vladu Katalonije iz Brisela i saopštila da će svaki takav pokušaj osporiti pred sudom.

"Parlamentarna pravila su veoma jasna", rekao je portparol vlade Inigo Mendes de Vigo na nedeljoj konferenciji za štampu, dodajući da je Pudždemonovo vođenje katalonske vlade iz Brisela nerealno i da je protivno zdravom razumu, prenosi Rojters.

Najznačajnije katalonske partije, koje se zalažu za nezavisnost te pokrajine, postigle su u sredu dogovor da ponovo izaberu Pudždemona za regionalnog lidera, kasnije ovog meseca, izjavio je danas portparol Pudždemona, koji nije imenovan.

Pudždemon, lider političke platforme "Zajedno za Kataloniju", postigao je u utorak o tome dogovor na večeri u Briselu sa Martom Rovirom iz Republikanske levice, koja je nadležna za poslove partije, dok je lider stranke Oriol Žunkeras u zatvoru, prenosi Politiko pozivajući se na El Pais.

Pudždemon, koji je pobegao u Belgiju kako bi izbegao odlazak u zatvor, planira da se obrati regionalnim poslanicima putem video linka ili da njegov govor, koji kandidati za lidera Katalonije moraju da održe uoči glasanja, pročita njegov zastupnik, navodi El Pais.

Separatističke partije osvojile su tesnu većinu u parlamentu na izborima 21. decembra, koji su raspisani nakon što je španski premijer Marijano Rahoj smenio Pudždemona i članove njegovog kabinete, nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost posle referenduma u oktobru prošle godine.

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter