PRIRODA UGROŽENA: Nafta iz potonulog iranskog tankera preti morskom životu!

 

 

 Nekoliko naftnih mrlja uočeno je u vodama u Istočnom kineskom moru, u blizini mesta gde je posle prošlonedeljnog sudara teretnjakom iz Hongkonga, potonuo iranski tanker "Sanči" koji je prevozio 136.000 tona nafte.

Te mrlje se povećavaju i zasad nije poznato kolike će posledice ostaviti po morski život. Jedna mrlja se već raširila na 18 kilometara od mesta potonuća tankera.

 Kineska državna televizija objavila je pre dva dana da je oštećeni iranski tanker, koji je doplutao u vode ekskluzivne ekonomske zone Japana, "iznenada planuo" i potonuo, a iranske vlasti saopštile su da "nema nade" da su mornari preživeli. Zapaljeni tanker je voda nosila duže od nedelju dana nakon što se 6. januara sudario sa teretnim brodom u Istočnom kineskom moru.

Kineski spasioci su tokom vikenda pronašli tela tri osobe. Celokupna posada kineskog teretnjaka sa kojim se tanker sudario spasena je odmah posle nesreće.

Službe za zaštitu životne sredine upozoravaju da će potonuće iranskog tankera ostaviti nesagledive posledice po morski život koje će trejati decenijama.

- Ovo će uticati na ceo morski život, područje ali i na bakterije - upozorio je Ma Jun, jedan od vodećih kineskih stručnjaka zaduženih za očuvanje životne sredine koji podseća da je tanker potonuo u oblasti koja je jedna od najbogatijih ribom.

 

Izvor: Tanjug
Foto:m  Youtube/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost