Izvor:
21.01.2018 u 19:11
0

ZABRINUTI KRALJ ABDULAH: Istočni Jerusalim mora biti prestonica buduće palestinske države!

Jordanski kralj Abdulah izrazio je zabrinutost zbog odluke Vašingtona da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, a istovremeno je poručio da je jedino rešenje za izraelsko-palestinski sukob – dvodržavno. Jordanski kralj je, tokom razgovora sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom u Amanu, naglasio da istočni Jerusalim mora biti prestonica buduće palestinske države.

Pens će, kako se očekuje, na sastanku s kraljem Abdulahom Drugim braniti odluku američkog predsednika Donalda Trampa da Jerusalim proglasi za prestonicu Izraela. Za Pensov razgovor sa jordanskim kraljem se očekivalo da će biti fokusiran na prošlomesečni Trampov zaokret po pitanju Jerusalima i planove da se ambasada SAD premesti iz Tel Aviva u taj sveti grad.

Uoči Pensovog dolaska u Aman, nekoliko desetina Jordanaca okupilo se ispred američke ambasade u tom gradu u znak protesta protiv politike SAD na Bliskom istoku, noseći transparente s natpisom "Izaslanik cionističke američke desnice nije dobrodošao" i "Amerika je glava zmije". Arapske i muslimanske zemlje podržavaju palestinsko polaganje prava na istočni Jerusalim, a Trampova odluka je izazvala proteste širom regiona.

Pens je, nakon sastanka s predsednikom Egipta Abdel Fatahom el-Sisijem, istakao da su SAD posvećene dvodržavnom rešenju za sukob između Izraela i Palestinaca. Takođe je naveo da su SAD posvećene "očuvanju statusa kvo u pogledu svetih mesta u Jerusalimu" i da će se o granicama i drugim pitanjima pregovarati između dve strane.

– Sjedinjene Američke Države su duboko posvećene obnovi mirovnog procesa na Bliskom istoku – poručio je Pens uoči polaska za Jordan, dodavši da će tu poruku uputiti "i u Jordanu, i u Izraelu".

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter