Izvor:
18.07.2016 u 15:50
0

NAJOŠTRIJA PROCEDURA SANKCIONISANJA: EU razmatra ukidanje glasačkih prava Britaniji

Zvaničnici Evropske unije razmatraju mogućnost da pred novu britansku premijerku Terezu Mej iznesu ono što nazivaju "nuklearnom opcijom", koja nikada ranije nije primenjena, a reč je o ukidanju glasačkih prava Britanije u institucijama EU, objavila je danas agencija Blumberg.

To bi značilo saglasnost država članica u stavu da Britanija sa 28-članim blokom više ne sarađuje sa dobrim namerama, a cilj bi bio da se Mej pritisne kako bi okončala procep nastao posle britanskog referenduma.

Nekoliko zemalja članica EU počelo je da razmatra da li je izvodljivo aktivirati Član 7 Lisabonskog sporazuma, tvrde dva neimenovana evropska zvaničnika.

EU nikada do sada nije primenila ovu najoštriju proceduru sankcionisanja, a tri druga zvaničnika u Briselu kažu da je ta mera isuviše okrutna da bi uopšte bila uzeta u obzir, navodi američka agencija.

Iako je Mej prošle srede stupila na čelo vlade uz obećanje da "Bregzit znači Bregzit", njena vlada već šalje mešovite signale kad je reč o tome koliko bi proces istupanja Britanije iz EU mogao da traje.

Mej je u petak rekla da proces napuštanja Unije neće početi dok ne dobije podršku Škotske, a s obzirom na to da škotska premijerka Nikola Sturdžon podvlači da Škotska uopšte neće izaći iz EU, ispunjenje britanskog obećanja moglo bi da potraje uz višestruko odlaganje, ocenjuje Blumberg.

Evropski lideri, među kojima nemačka kancelarka Angela Merkel, priznali su da će vladi u Londonu biti potrebno vreme da razmisle o svojim budućim odnosima sa EU, ali se Mej u Dauning Strit broj 10 uselila brže nego što se očekivalo, pa su je evropski ministri finansija pozvali da ubrza proces istupanja.

Odluka o tome kada aktivirati mehanizam za izlazak iz EU jedna je od malobrojnih karata koje britanski pregovarači imaju na raspolaganju u pokušaju da obezbede pristup jedinstvenom evropskom tržištu, a da pri tom ne ustuknu u pogledu imigracionih kontrola koje glasači traže.

Vlade EU bi sa zadovoljstvom pustile da se taj proces odugovlači ukoliko se pregovori odlože zato što se raspoloženje među britanskim glasačima promenilo od kada je na referendumu 23. juna izglasan Bregzit, rekao je jedan od zvaničnika koji je nagovestio mogućnost aktiviranja Člana 7.

Ukoliko, međutim, odugovlačenje Britanije bude viđeno u EU kao pregovaračka taktika, to bi moglo da izazove odgovor, ali bi čak i u tom slučaju suspendovanje britanskih glasačih prava bilo agresivan korak i zagovornici takve mere bi morali da se zdušno bore za podršku, zaključuje Blumberg.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/ blackbirds1632

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter