Izvor:
12.02.2018 u 19:06
0

ISTRAGA O UZROKU PADA AVIONA U TOKU: Operacija pretrage odvija se po smenama bez prestanka!

Ukrajinska državna kompanija "Antonov", koja proizvodi i popravlja avione, saopštila je da je spremna da se pridruži istrazi o padu aviona tipa "Antonov-148" ruske aviokompanije u Moskovskom regionu, dok se istraga nastavlja pod otežanim okolnostima zbog dubokog snega na mestu nesreće.

– Kompanija ''Antonov'' će se svakako pridružiti istrazi o padu aviona ''Antonov-148'' u blizini Moskve. Uzećemo učešće, naravno, ako ruska strana to zatraži – rekla je portparolka ukrajinske kompanije, dodavši da još nema informaciju da li je Rusija uputila takav zahtev.

Pres-služba "Antonova" je ukazala da je avion koji se juče srušio proizveden u Voronežu u saradnju sa Ukrajinom.

Putnički avion "Antonov-148" ruske aviokomoanije "Saratov erlajns" srušio se juče u ranim popodnevnim sati nakon što je nestao sa radara ubrzo po poletanju sa aerodroma "Domodedovo" u Moskvi ka Orsku u oblasti Urala, u blizini ruske granice sa Kazahstanom, u Orenburškoj oblasti.

Ostaci letelice uočeni su u blizini sela Stepanovskoje u Moskovskom regionu, a od 65 putnika i šest članova posade koliko ih je bilo u avionu, niko nije preživeo.

Ruska kompanija "Saratov erlajns" prizemljila je sve avione "Antonov-148" i obustavila njihove letove posle jučerašnjeg pada takve letelice, saopštila je Pres služba te kompanije, precizirajući da takvih aviona ima šest. U saopštenju se navodi da je "Antonov-148", koji se juče srušio, u januaru ove godine prošao C kontrolu te da su svi delovi motora, karoserije i krila tada temeljno ispitani, i ističe se da je uoči poletanja iz Moskve avion juče pregledan i nije ustanovljen nikakav nedostatak.

Operacija pretrage na mestu pada aviona trajaće oko nedelju dana, izjavio je danas ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov.

Ostaci aviona su razbaci na području od najmanje 30 hektara, rekao je prvi zamenik direktora Centra za upravljanje krizama Ministarstva za vanredne situacije, Igor Kutrovski, a pretragu otežava obilan sneg i komplikovana konfiguracija terena.

– Obimne specijalne snage raspoređene su na mestu pada aviona – 900 muškaraca i 100 komada opreme. Operacija pretrage po smenama se odvija bez prestanka – rekao je on na sastanku radne grupe vladine komisije za vanredne situacije. Na mestu nesreće su i zvaničnici Istražnog komiteta.

Rođaci svih poginulih su identifikovani i na kućne adrese pružena im je potrebna pomoć, a u Moskvi i Orsku za njih su rezervisane hotelske sobe, rekao je Kutrovski. U kontaktu sa porodicama žrtava je i tim od 29 psihologa. Procedura identifikovanja ostataka poginulih putnika i članova posade je u toku u Moskvi i Orsku. Istražitelji su uzeli uzorke goriva iz srušenog aviona, rekao je ruskoj agenciji izvor u regionalnoj vladi, dodavši da se proveravaju sve organizacije vezane za "Saratov erlajns".

Spasilačke ekipe pronašle su na mestu pada aviona An-148 crnu kutiju koja beleži parametre leta, izjavio je jutros šef regionalnog direktorata ruskog ministarstva za vanredne situacije Sergej Poletjkin, dodavši da Međudržavni vazduhopolovni komitet (IAC) radi na potvrđivanju i identifikaciji uređaja.

Prema njegovim rečima, devet aviona utvrđuje gde se sve nalaze razbacani ostaci letelice, a zona pretrage podeljena je na 29 sektora.

– Glavni napori su sada fokusirani na potragu za ostacima žrtava i sakupljanja delova letelice – rekao je on.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter