Izvor:
15.02.2018 u 20:53
0

ZAHAROVA ODGOVORILA NA DEZINFORMACIJE O NASTRADALIM RUSIMA: U napadu SAD na Siriju poginulo pet osoba!

Podaci da su ruski vojnici navodno poginuli u napadu američkih snaga u Siriji su dezinformacije, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Zaharova je navela da u zoni sukoba u Siriji ima mnogo građana, među kojima i onih iz Rusije, i da je teško sve pratiti.

– Ljudi koji odlaze sa mesta vojnih dejstava ne javljaju se državnim organima da bi prijavili svoj izlazak. Oni ulaze u zone borbenih dejstava na najrazličitije načine, uključujući i ilegalne. Krajnje je teško sve njih pratiti i proveriti šta ko radi i u kakvom stanju se nalazi – dodala je ona.

Ona je navela da su zapadni mediji javljali da je u Siriji poginulo više stotina ljudi, ali da se ne radi o stotinama, čak ni o desetinama osoba. Portparolka je rekla da se radi o pogibiji pet Rusa u napadu koalicije na čelu sa SAD u Siriji, ali njihovo državljanstvo tek treba potvrditi.

– Tekstovi o smrti desetina i stotina ruskih građana predstavljaju klasičnu dezinformaciju. Nije u pitanju ni 400, ni 200, ni 100, niti deset – rekla je Zaharova.

– Prema preliminarnim podacima, u oružanom sukobu koji se dogodio i čiji se uzroci razjašnjavaju, možemo da govorimo o pogibiji pet osoba, verovatno državljana Rusije. Postoje i povređeni, ali sve ovo zahteva proveru, pre svega državljanstva – da li su svi oni državljani Rusije ili drugih zemalja. Još jednom bih želela da naglasim da se ne radi o ruskim vojnicima – saopštila je Zaharova.

U noći 8. februara međunarodna koalicija je izvela napad na sirijske ustanike koji su sprovodili operaciju protiv "spavajuće“ ćelije ID. Alijansa je izjavila da je uzrok napada bio "neizazvani napad“ na štab Sirijskih demokratskih snaga.

U napadu je ranjeno 25 osoba. Američki mediji su izveštavali o "stotinama poginulih“, među kojima su i Rusi. Neregistrovana organizacija "Druga Rusija“ izdala je saopštenje o pogibiji njihovog aktiviste Kirila Ananjeva, napominjući da se on nalazio u Siriji kao dobrovoljac.

Izvor: Tanjug/Kurir
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter