Izvor:
15.02.2018 u 21:03
0

MANEKEN PIS ŠUMADINAC: Simbol Brisela u srpskoj nošnji Srbiji u čast!

Povodom obleževanja Dana državnosti Republike Srbije simbol grada Brisela "Maneken Pis" obučen je danas u srpsku narodnu nošnju.

Tradicionalno, na nacionalni dan Srbije u centru Belgije i sedištu EU delili su se pogača, gibanica, so i rakija.

Osmu godinu za redom na Dan državnosti Srbije najprepoznatljivije obeležje glavnog grada Belgije i sedišta EU, statua dečaka koji piški, obučena je u šumadijsku nošnju. Amabasada Srbije u Belgiji u saradnji sa vlastima grada Brisela i belgijskim udruženjem "Prijatelji Manekena Pisa" od 2011. godine, tradicionalno svakog 15. februara organizuje obeležavanje Dana državnosti Srbije spajajući simbol Brisela sa prepoznatljivim elementima srpskog folkolora.

– Već osmi put oblačimo Manekena Pisa u narodnu nošnju-šajkaču, jelek i opanke i okupljamo se ovde sa predstavnicima diplomatskog osoblja ambasada i misija u Briselu, pri EU i NATO, kao i sa predstavnicima "Prijatelja Manekena Pisa" i mnogobrojnim turistima. Ovog dana pokušali smo da objasnimo našim gostima značenje Strenjskog ustava i ovog dođađaja. Poslužili smo sve prisutne tradicionalnim simbolima srpskog gostoprimstva pogačom, pitom gibanicom i rakijom – izjavila je zamenica ambasadorke Srbije u Kraljevini Belgiji Irena Banovčanin.

Na skupu ispred jedne je od najvećih turističkih atrakcija Brisela danas je bilo govora i o Prvom srpskom ustanku povodom koga se i organizuje proslava Dana državnosti, ali i o Stretenjskom ustavu iz 1835. godine koji ocenjen kao jedna od najmodernijih i najdemokratskojih ustva u svojoj epohi i najistočniji odjek Francuske revolucije.

Bronzana statua dečaka koji piški, visine svega 60 centimatara, napravljena je u 17. veku kao sećanje na legendu o dečaku koji je urinom ugasio fitilj eksploziva i time sprečio osvajače da dignu u vazuduh zidine Brisela. Trenutno izložena statua dečkića što je prevod imena Maneken Pis sa flamanskog jezika, je napravljena 1965. godine, dok se original čuva u Muzeju grada Brisela. Šumadijska narodna nošnja koju Maneken Pis oblači svakog 15. februara jedan je od 965 kostima koje statua ima u svom muzeju i menja ih, shodno prilici, oko 130 puta godišnje.

Izvor: Kurir
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter