Izvor:
13.03.2018 u 20:51
0

PREDSEDNIK SAD SVE IZNENADIO: Tramp smenio Tilersona!

Američki predsednik Donald Tramp smenio je danas državnog sekretara SAD Reksa Tilersona, ali svoju odluku, za sada, nije obrazložio, a mediji navode da je reč o dosad najvećoj promeni u Trampovom kabinetu.

Rojters ocenjuje da je ovakva odluka očekivana od prošlog oktobra, kada su se prvi put pojavili navodi o razmiricama između Trampa i Tilersona (65), koji se povukao sa čela kompanije "Ekson mobil" kako bi se, pre nešto više od godinu dana, pridružio američkoj administraciji.

Tri neimenovana zvaničnika Bele kuće rekla su da se Tramp za ovu promenu odlučio sada jer želi novi tim za predstojeće pregovore sa Severnom Korejom i razne trgovinske pregovore, prenosi "Vašington post".

Rojters primećuje da je Tilerson, po svoj prilici, bio neinformisan prošle nedelje kada je Tramp objavio da će se sastati s liderom Severne Koreje i postati prvi predsednik SAD na dužnosti koji će to učiniti.

Inače, Tilerson se sa skraćenog putovanja po Africi vratio samo nekoliko sati uoči objavljivanja Trampove odluke o njegovoj smeni.

Tramp je javno "sasecao" Tilersonove diplomatske inicijative nebrojeno puta, a poslednji put u ponedeljak, kada je dosadašnji državni sekretar o Rusiji izneo komentare koji, očigledno, odudaraju od politike Bele kuće, navodi britanska agencija.

AP podseća da su većinu Tilersonovog mandata pratile glasine o njegovim trvenjima sa Trampom, pri čemu je u oktobru televizija En-Bi-Si objavila da je generalni sekretar predsednika, pred članovima Kabineta, nazvao "moronom", a to Tilerson zapravo nikada nije porekao.

Ipak, dosadašnji državni sekretar je sve vreme uporno tvrdio da je u solidnim odnosima s Trampom i odbacivao je glasine o zategnutosti između njih dvojice.

En-Bi-Si televizija je u oktobru objavila i da je Tilerson bio na pragu odluke da podnese ostavku ovog leta, ali da je pozvan da ostane na tom mestu do kraja godine.

Većina američkih medija danas, posle Trampovog saopštenja, navodi da je na relaciji Tramp-Tilerson bilo sukoba "između četiri zida".

Televizija Si-En-Bi-Si primećuje da je do takvih međusobnih sukoba došlo u jeku velike međunarodne krize, uključujući potencijalni nuklearni obračun sa Severnom Korejom.

Tenzije između njih dvojice su, napominje ta televizija, dostigle vrhunac kada se Tilerson javno distancirao od predsednikovog "mlakog" odgovora na nasilje i skup belih neonacista u Šarlotsvilu u Virdžiniji prošlog leta.

Foks njuz danas navodi da je Tramp u petak putem Tvitera negirao glasine da bi Tilerson mogao da ode sa funkcije, te da je tada istakao da "iako se sa njim ne slaže po nekim pitanjima, njih dvojica dobro sarađuju".

AP danas prenosi da je, plaćen 27,3 miliona dolara prošle godine, Tilerson stekao oko 160 miliona dolara u deonicama "Eksona", uz 149 miliona dolara u drugim deonicama, prema podacima koji je ta kompanija dostavila Komisiji za obveznice i berzu.

Inače, Tilerson je na mesto držanog sekretara stupio 1. februara, a pre nego što je postao državni sekretar nije imao nikakvog iskustva u javnom sektoru.

Odrastao je u Teksasu i Oklahomi. Diplomirao je na Teksaškom univerzitetu u Ostinu, na odseku za civilni inženjering.

Poznato je i da je bio predsednik Američkih izviđača od 2010. do 2012.

Od 2006. godine je bio predsednik i izvršni direktor "Ekson mobila", ali se toj kompaniji zapravo pridružio još 1975. godine kao ineženjer.

Dva puta je bio imenovan i za potpredsednika sektora "Eksona", a u tim ulogama je bio zadužen za nadziranje ogranaka kompanije u Rusiji i na Kaspijskom moru.

Pre nego što je preuzeo dužnost državnog sekretara, sastao se više puta s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, navodi Foks njuz na osnovu Tilersonove biografije, uz napomenu da su njegove veze s Rusijom bile pomno analizirane tokom njegovog mandata.

Tramp je danas objavio da će novi državni sekretar biti šef CIA Majk Pompeo, a da na njegovo mesto dolazi Ðina Haspel.

"Majk Pompeo, direktor CIA, postaće naš novi državni sekretar. On će odraditi fantastičan posao. Hvala Reks Tilersonu za njegovu službu. Ðina Haspel postaće novi direktor CIA i prva žena na tom mestu. Čestitke svima", napisao je Tramp na Tviteru.

tanjug.rs
Foto: Twitter/Amerikanın Səsi‏, Twitter/Sputnik Srbija, wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter