Izvor:
14.03.2018 u 00:24
0

Merkel: Rusija da odgovori na pitanja britanske vlade o špijunu!

Nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je danas da Rusija mora da pruži "brze odgovore na legitimna pitanja koja je postavila britanska vlada" u vezi sa trovanjem bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke.

Kancelarija nemačke kancelarke saopštila je da je Merkel danas razgovarala telefonom s britanskom premijerkom Terezom Mej i "najoštrije" osudila napad nervnim agensom, prenosi AP.

Kancelarka je u razgovoru istakla da je procenu Britanije o verovatnoj odgovornosti Rusije za taj napad "shvatila izuzetno ozbiljno", navodi se u saopštenju.

Uz to, Merkel je pozvala Rusiju da "obuhvatno i odmah" prijavi svoj program hemijskog naoružanja Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, stoji u saopštenju, navodi američka agencija.

Ranije danas, nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel izjavio je da je Berlin "veoma zabrinut" zbog trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Engleskoj i da izražava solidarnost sa Britanijom.

On je saopštio da je telefonom razgovarao sa britanskim ministrom spoljnih poslova Borisom Džonsonom i dodao da Berlin "osuđuje napad zabranjenim hemijskim oružjem najstrožijim terminima", preneo je AP.

Prema njegovim rečima, oni koji su izveli napad moraju biti izvedeni pred lice pravde, a ukoliko se potvrdi da Rusija stoji iza napada, "to će biti zaista ozbiljna stvar".

Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni su 4. marta u Solsberiju u južnoj Engleskoj, a prema navodima oni su otrovani vojnom nervnom supstancom.

Britanska policija saopštila je danas da će istraga o napadu hemijskom supstancom na Skripalja trajati više nedelja i da u dosadašnjoj istrazi još nemaju nijednog osumnjičenog.

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter