RAZLJUTIĆE PEKING: Tramp planira uvođenje carina na uvoz kineske robe!

 

 

 Američki predsednik Donald Tramp razmatra uvođenje carina na uvoz kineske robe vredan 60 milijardi dolara, a prvenstveno će se fokusirati na sektor tehnologije i telekomunikacija.

 Na udaru Trampovih carina verovatno će se naći kineske visoko-tehnološke kompanije kako bi se Kina kaznila za investicionu politiku koja prisiljava američke kompanije da odustanu od svojih tehnoloških tajni u zamenu za dovolu da posluju u Kini.

Konačan popis carina bi mogao obuhvatiti čak 100 proizvoda, prenose svetski mediji.

 Kina ima 375 milijardi dolara suficita u trgovini sa SAD, a smanjenje tog nepovoljnog odnosa jedan je od glavnih ciljeva Trampa, koji je još u kampanji za predsednika zastupao protekcionističku politiku. Njegova prva akcija nakon stupanja na dužnost bilo je povlačenje SAD iz trgovinskog pakta poznatog kao Transpacifičko partnerstvo.

 Carine na uvoz čelika i aluminijuma, koje je Tramp uveo prošle nedelje, relativno su beznačajne u odnosu na ukupni uvoz i izvoz, ali direktno carinsko "gađanje" Kine moglo bi da izazove oštar odgovor Pekinga, upozoravaju analitičari.

- Ako je to ozbiljno, Kinezi će se osvetiti. Ključno je pitanje hoće li SAD odgovoriti na kinesku odmazdu - smatra Derek Sizors, stručnjak za trgovinske odnose s Kinom iz istraživačke organizacije "Amerikan enterprajz institut".

- To bi uplašilo tržišta akcija - kaže Sizors, ali upozorava da bi se sa zaoštravanjem sukoba položaj Kine pogoršao, budući da joj je trgovinski suficit sa Amerikom važan.

-Želja da SAD prekine veliki trgovinski sukob bila bi podsticaj Kinezima da pregovaraju - dodao je on.

 

Izvor: Blic
Foto:  Youtube/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
11:58 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Parovi - Live
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:00 Parovi - Žurka
02:30 Parovi - Live