Izvor:
14.03.2018 u 17:38
0

SLOVENIJA U ŠTRAJKU: Prosvetni radnici zahtevaju povećanje plata!

Većina osnovnih i srednjih škola i vrtića u Sloveniji ne radi zbog štrajka oko 40.000 prosvetnih radnika u toj zemlji koji zahtevaju veće plate.

Ovo je drugi protest prosvetara u Sloveniji u proteklih mesec dana.

Najveći protest koji čini 2.000 ljudi, odvija se ispred zgrade vlade u Ljubljani, a sledeći strajk biće održan 17. aprila ukoliko vlada ne pristane da poveća plate.

U 11 gradova u Sloveniji, više hiljada sindikalnih aktivista izneće svoje zahteve u 12 časova.

Pregovori vlade sa sindikatom radnika prosvete SVIZ propali su u ponedeljak uveče jer nije uspopstavljen dogovor o visini i dinamici rasta plata u javnom obrazovnom sektoru.

Tri meseca uoči opštih izbora u zemlji koji su zakazani za 10. jun, vlada slovenačkog premijera nalazi se pod pritiskom za povećanjem plata pošto trgovinski sindikati tvrde da ekonomski rast nudi mogućnost za to.

Najveći sindikat zahteva da se plate pedagoških radnika ove godine znatno povećaju jer niz godina zaostaju u odnosu na druge profesije.

Taj sindikat takođe iznosi podatak da su plate u državnoj upravi letos povećane za 4 odsto, a plate u obrazovnom sektoru za samo za 1,69 odsto. Prosvetari takođe zahtevaju i povećani regres za godišnji odmor.

Uprkos štrajku, vrtići će biti organizovani za decu čiji roditelji nisu imali kome da ih ostave na čuvanje.

Izvor: Tanjug
Foto: Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter