Izvor:
21.03.2018 u 00:18
0

EMANUEL MAKRON: Engleski jezik suviše dominantan u Briselu!

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je engleski jezik suviše dominantan u Briselu, pogotovu imajući u vidu da Velika Britanija uskoro izlazi iz Evropske unije.

"Situacija je sada prilično paradoksalna. Engleski verovatno nikada nije bio toliko prisutan u Briselu koliko u trenutku kada pričamo o Bregzitu", rekao je Makron, koji je inače obećao da će se boriti za veću upotrebu francuskog jezika u institucijama EU i šire.

Francuski predsednik je istakao da "ta dominacija nije neizbežna".

"Na nama je da postavimo neka pravila, da budemo prisutni i francuski učinimo jezikom koji omogućuje pristup mnogobrojnim mogućnostima", ukazao je Makron, navodeći kao primer odnose Evrope s frankofonim afričkim zemljama.

Makron, koji za razliku od svojih prethodnika često govori engleski u javnosti kada je izvan zemlje, napomenuo je da nije reč o potezu protiv korišćenja engleskog jezika, već – u cilju promovisanja višejezičnosti.

On je naveo da je naklonjen svakom u Evropi ko uči dva strana jezika i da će Francuska pojačati napore u podučavanju evropskih zvaničnika francuskom jeziku.

Takođe, najavio je korake u cilju unapređenja učenja francuskog jezika u drugim zemljama, između ostalog kroz mrežu francuskih gimnazija u okviru niza mera.

U međuvremenu, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker napisao je na Tviteru da "sa entuzijazmom podržava višejezičnost".

"Zašto bi Šekspirov jezik bio superioran nad jezikom Voltera? Grešimo što smo postali toliko anglofoni", rekao je Junker televiziji Frans 5.

Ipak, Junker je napomenuo da je engleski postao svakodnevni radni jezik unutar institucija EU.

"Bregzit tu ništa neće promeniti, jer su oni koji ne potiču iz zapadnih delova Evrope navikli da govore engleski", pojasnio je on.

Oko 274 miliona ljudi govori francuski širom sveta i taj jezik je dugo bio dominantan u sedištu EU u Briselu, ali je engleski postao sveprisutan u evropskim institucijama, pogotovu otkako su se istočnoevropske zemlje pridružile tom bloku 2004, navodi britanska agencija.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Bloomberg, Twitter/David Icke

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter