Izvor:
21.03.2018 u 02:44
0

AMERIKANAC PONOSAN NA SRPSKE KORENE: Nik Dučić novi komandant američke baze Bondsti!

U bazi Kfora u Bondstilu obavljena je primopredaja dužnosti komandanta Multinacionalne borbene grupe Istok, a novi komandant američke vojske na Kosovu biće pukovnik srpskog porekla Nik Dučić.

On je nakon primopredaje dužnosti rekao da uloga Kfora ostaje ista – doprinos slobodi kretanja i bezbednom okruženju.

Mi ćemo nastaviti da nepristrasno podržavamo razvoj, stabilnost i mir u celom regionu. Ova misija za mene ima veliki značaj. Ja sam prvi američki oficir srpskog porekla koji će komandovati Multinacionalnom borbenom grupom Istok. Privilegovan sam što sam ovde i daću sve od sebe kako bih uspešno doprineo bezbednom okruženju – rekao je Dučić.

Dučić je dodao i da će nastaviti saradnju sa srpskom vojskom.

Nastavićemo misiju zajedničkog patroliranja sa srpskim oružanim snagama. Pre neki dan sam se sastao sa srpskim komandantom odgovornim za te zajedničke patrole i bilo je odlično. Radujemo se zajedničkoj saradnji i tokom ove rotacije – zaključio je Dučić.

Dučić je na Kosovo stigao kao komandant 79. pešadijske brigade Nacionalne garde Kalifornije, a dužnost komandanta Istočnog sektora preuzeo je od pukovnika Majkla Spraginsa.

Nik Dučić je završio je ratni koledž 2014. godine, a magistrirao je na Univerzitetu Merilend kao nuklearni inženjer. Bio je angažovan i na projektu obuke ukrajinske vojske, smišljene kako bi oružane snage te države do 2020. godine bile u skladu sa NATO standardima.

Na osnovu fotografija na društvenim mrežama vidi se da je boravio i u Iraku 2011. i 2012. godine.

Na Fejsbuk profilu pukovnik Dučić je lajkovao i stranice srpske crkve svetog Ðorđa u San Dijegu i srpski klub Oplenac iz Toronta. Nik Dučić ne krije svoju privrženost Srbiji. Njegova deca nose srpska imena, a sa članovima svoje porodice često posećuju srpske crkve u Americi.

U svom prvom i kratkom obracanju medijima na Kosovu i Metohiji pukovnik Dučić, koji je u južnu srpsku pokrajinu stigao još 20. januara, istakao je:

– Prvi sam američki oficir srpskog porekla koji komanduje Multinacionalnom borbenom grupom istok. Američke trupe će pod mojom komandom nastaviti da pomažu razvoj stabilnog Kosova – rekao je on.

Ima troje dece – sinove Ivana i Luku i ćerku Nataliju, a supruga mu se zove Tia. Svi oni upisani su kao donatori svečanosti povodom kanonizacije arhimandrita Sebastijana i episkopa Mardarija u srpskoj Crkvi sveti Stefan u Alhambri u Kaliforniji. Na istom događaju bio je prisutan i srpski patrijarh Irinej.

Izvor: Tanjug
Foto: Facebook/Nick Ducich

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter