9°C

Beograd

ZASTRAŠUJUĆA NOVA GENERACIJA TERORISTA: Islamska država obučava DECU STRANIH BORACA!

Deca stranih boraca, koji žive na teritoriji takozvane Islamske države (IS) u Siriji i Iraku, obučavaju se da postanu "nova generacija" terorista, upozava Evropol u godišnjem izveštaju o terorizmu u Evropskoj uniji. Naročitu zabrinutost, kako ističe, predstavljaju deca, koja se odgajaju po pravilima te terorističke organizacije.

Britanski "Indipendent" navodi da se strahuje da će se broj dečaka, prisiljenih da se bore u redovima IS, povećati kako budu odrastala deca, koja su odvedena da žive na teritoriji te organizacije ili su rođena u "džihadističkim plemenima".

Pripadnici IS, navode analitičari, svoju decu vide kao ključnu za postizanje dugoročnog uspeha te organizacije, a smatraju ih boljim i smrtonosnijim borcima jer su od rođenja izloženi indoktirnaciji i gubitku emocija. IS, podseća Indipendent, često decu prikazuje kao borce, bombaše samoubice i egzekutore u svojim "krvavim propagandnim video-snimcima".

- U svojim propagandnim materijalima, IS je često pokazivao da obučavaju te maloletnike da postanu naredna generacija stranih terorističkih boraca, što bi moglo da predstavlja bezbednosnu pretnju u budućnosti za države članice - navodi Evropol.

Neki povratnici, kako dodaje, "održavaće u životu" terorističku pretnju za EU kroz aktivnosti u vezi sa olakšicama, prikupljanjem sredstava, regrutovanjem i radikalizacijom, a mogu poslužiti i kao uzori za buduće džihadiste, navodi Evropol.

Više od 50 maloletnika iz Ujedinjenog Kraljevstva živi u samoproglašenom kalifatu IS, kao i 31.000 trudnica, pokazala je ranije ove godine istaga, koju je sprovela Kvilijam fondacija.

Propagandne agencije IS objavile su niz video snimaka i fotografija, na kojima se vidi kako se obučavaju i indoktrinišu deca, kao što je snimak kampa za "decu kalifata" u blizini Rake u Siriji na kojem se vide dečaci od pet godina u ratnim opremama i sa trakama za kosu IS dok slušaju naredbe da izvrše vojne vežbe.

Drugi propagandni materijali pokazuju dečake kako se međusobno bore i vežbaju borilačke veštine, kao i kako primaju džihadističke instrukcije od starijih pripadnika IS.

Roditelji, koji su pobegli sa teritorije IS, tvrde su da su njihovoj deci "isprani mozgovi" u školama IS. I dok se dečaci indoktrinacijom pripremaju za borbu, devojčice se odvojeno uče da kuvaju, čiste i podržavaju svoje buduće supruge džihadiste prema tumačenju IS šerijatskog zakona. Evropol ističe da se devojčicama još ne dozvoljava da se bore, ali da se obučavaju da odgaje svoju decu u skladu sa ideologijom IS uz obećanje da će zauzvrat dobiti "poštovanje i naklonost" muških rođaka. One se ohrabruju da prihvate smrt svojih supruga i sinova, koji se spremaju da učestvuju u borbama i terorističkim napadima od ranog doba.

Najmanje 89 dece stranih boraca poginulo je boreći se ove godine za IS, većinom u Iraku i Siriji, pokazuju podaci izveštaja Centra za borbu protiv terorizma. Većina njih se koristila da vozi automobile ili kamione pune eksploziva kako bi napali pozicije vojske ili druge bezbednosne mete, dok su ostali poginuli u borbama ili u samoubilačkim napadima protiv civila.

Evropol procenjuje da je više od 5.000 evropskih građana putovalo u područja sukoba u Siriji i Iraku, većinom kako bi se pridružili IS, ali navodi da se priliv usporio od pooštravanja mera za borbu protiv teorizma i intenziviranja vazušnih napada i vojni porazi IS. Agencija je upozorila da iako IS ne koristi izbegličke rute ka Evropi "sistematski", teroristi se sakrivaju među izbeglicama koristeći lažna dokumenta istakavši da postoji "stvarna i neposredna opasnost" od sunitskih muslimanskih tražilaca azila iz Sirije, koji su podložni radikalizaciji kada stignu u Evropu.

Tanjug
Foto: Twitter/gpn10000

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar