FRANCUSKI PREMIJER: Hitno moramo postići PAKT SA ISLAMOM!

 

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je da je islam našao svoje mesto u toj zemlji, ali da, pred usponom džihadizma, hitno treba postići pakt sa tom drugom najrasprostranjenijom religijom u Francuskoj, prenose danas francuski mediji.

Pakt sa islamom treba izgraditi posredstvom Fondacije za islam u Francuskoj, rekao je Vals, preneo je "Žurnal di dimanš".

- Islam je našao svoje mesto u Francuskoj, nasuprot stalnim populističkim napadima desnice i krajnje desnice", rekao je premijer, dodavši da "to nepodnošljivo odbacivanje islama i muslimana, kao i antisemitske, antihrišćanske reči i dela, treba najsnažnije suzbijati.

Međutim, posle nedavnih napada u Nici i Sent-Etjen-di-Ruvreu, Vals poziva i na razboritost pred usponom islamizma i globalizovanog džihadizma koji, kako kaže, uzima za taoce mnogobrojne muslimane u Francuskoj.

- Nisu svi salafisti džihadisti, ali skoro svi džihadisti jesu salafisti. Ovaj pakleni mehanizam tera na stotine pojedinaca, ponekad veoma mladih - muškaraca, žena, dugogodišnjih muslimana ili onih koji su se tek nedavno preobratili - da uzmu oružje u ruke i okrenu ga protiv svoje zemlje - upozorio je Vals.

Naglasivši da su vlasti bez presedana mobilisane u borbi protiv radikalizacije, premijer ocenjuje da Francuska treba da celom svetu bude primer kako se islam slaže sa demokratijom. Vals, koji je u petak za "Mond" rekao da je otvoren za privremenu zabranu spoljnog finasiranja džamija, podsetio je danas da je pre više od 10 godina osnovana Fonracija za islam u Francuskoj koja može da transparentno sakuplja potrebna sredstva.

- Hitno treba pomoći islamu u Francuskoj da se otarasi onih koji ga podrivaju iznutra. U tom cilju, moramo postići istinski pakt sa islamom u Francuskoj, dajući Fondaciji centralno mesto - zaključio je francuski premijer.

 

Tanjug
Foto: Twitter/lobs

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Kviz: Naslovna strana  
11:55  Vesti  
12:05  Provodadžija  
12:55  Vesti  
13:05  Provodadžija  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Suze moje sestre  
19:00  Čađava mehana  
21:00  Provodadžija  
22:00  Goli život  
23:20  Novajlije reality