Izvor:
31.07.2016 u 15:09
0

FRANCUSKI PREMIJER: Hitno moramo postići PAKT SA ISLAMOM!

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je da je islam našao svoje mesto u toj zemlji, ali da, pred usponom džihadizma, hitno treba postići pakt sa tom drugom najrasprostranjenijom religijom u Francuskoj, prenose danas francuski mediji.

Pakt sa islamom treba izgraditi posredstvom Fondacije za islam u Francuskoj, rekao je Vals, preneo je "Žurnal di dimanš".

Islam je našao svoje mesto u Francuskoj, nasuprot stalnim populističkim napadima desnice i krajnje desnice", rekao je premijer, dodavši da "to nepodnošljivo odbacivanje islama i muslimana, kao i antisemitske, antihrišćanske reči i dela, treba najsnažnije suzbijati.

Međutim, posle nedavnih napada u Nici i Sent-Etjen-di-Ruvreu, Vals poziva i na razboritost pred usponom islamizma i globalizovanog džihadizma koji, kako kaže, uzima za taoce mnogobrojne muslimane u Francuskoj.

Nisu svi salafisti džihadisti, ali skoro svi džihadisti jesu salafisti. Ovaj pakleni mehanizam tera na stotine pojedinaca, ponekad veoma mladih – muškaraca, žena, dugogodišnjih muslimana ili onih koji su se tek nedavno preobratili – da uzmu oružje u ruke i okrenu ga protiv svoje zemlje – upozorio je Vals.

Naglasivši da su vlasti bez presedana mobilisane u borbi protiv radikalizacije, premijer ocenjuje da Francuska treba da celom svetu bude primer kako se islam slaže sa demokratijom. Vals, koji je u petak za "Mond" rekao da je otvoren za privremenu zabranu spoljnog finasiranja džamija, podsetio je danas da je pre više od 10 godina osnovana Fonracija za islam u Francuskoj koja može da transparentno sakuplja potrebna sredstva.

Hitno treba pomoći islamu u Francuskoj da se otarasi onih koji ga podrivaju iznutra. U tom cilju, moramo postići istinski pakt sa islamom u Francuskoj, dajući Fondaciji centralno mesto – zaključio je francuski premijer.

Tanjug
Foto: Twitter/lobs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter