Izvor:
04.08.2016 u 17:40
0

ČAK I U AUSTRIJI: Postoje grupe tražilaca azila koji su bili u džihadu

Generalni direktor za javnu bezbednost Konrad Kogler ukazuje da i u Austriji postoje pojedine grupe tražilaca azila koji su bili ili su nameravali da se priključe "džihadu", a među njima najveću grupu čine osobe poreklom iz Čečenije, Turske i Bosne i Hercegovine.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", naglasio da ne treba uopštavati sve tražioce azila kao kriminalce, teroriste ili šta god, jer je to glupost. Kogler je preneo da je prošle godine 49 osoba uhapšeno zbog sumnje vezane za terorizam, a ove godine bilo ih je već 10.

Od 2011. imali smo masivan rast osoba koji su se radikalizovale. U 2012. smo počeli saradnju sa drugim ustanovama, posebno ministarstvom obrazovanja i porodice u cilju deradikalizacije. Pretprošle godine smo imali još 139 radikalizovanih osoba, prošle samo 58, a ove godine do sedam. To pokazuje da naš pristup deluje – objasnio je on.

Što se uhapšenih tiče, Kogler je objasnio da se radi o povratnicima iz rata, kao i onih koji su želeli da odu u džihad.

Upitan kakva su iskustva sa povratnicima Kogler je kazao da postoje sve varijante, od osoba koje su doživeli strašne događaje i koje znaju da su bile umešane u pravi rat, a ne u simulaciju preko računara, koji su traumatizovani, kao i onih koji su se vratili još radikalniji, koji, zahvaljujući novom zakonu o zaštiti države vlasti mogu preko dužeg perioda nadzirati.

Upitan o bezbednosti Austrije od terorizma Kogler je ukazao da, nakon proteklih napada, postoji pitanje koliko se možemo uopšte osećati bezbednost u Evropi.

Postoji opravdan osećaj nesigurnosti kod građana. Mi smo utvrdili viši stepen ugroženosti Austrije i preduzeli potrebne mere – kazao je on.

Kogler je istakao da određene stvari može obaviti policija, ali neke ne, kao što je pitanje šta sa mladima koji nemaju šanse na tržištu rada i nemaju perspektuvu. Ta lica, prema njegovim rečima, mogu biti "žrtve" desničarskih i levičarskih ekstremista, ali i verskih motivisanih.

Kada je reč o spontanim demonstracijama podrške turskom rpedsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu u više gradova Austrije on je kazao da je pojačan nadzor određenih ustanova.

U osnovi postoji pravo na slobodno iznošenja mišljenja. Međutim ko to pravo zloupotrebi i počini krivična dela, kao što je ometanje rada restorana, mora računati da će biti suočen sa posledicama od strane države. Tu ne postoji tolerancija. Mi ćemo podneti prijave zbog nanošenja štete – najavio je Kogler.

On je kazao da vlasti nadziru pojačano ustanove grupa koje su suprostavljene, kako bi se sprečilo njihovo sukobljavanje.

Tanjug
Foto: Twitter/dailymail.co.uk

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter