LIDERI DVE ZEMLJE U SOFIJI "OČI U OČI": Cipras pozvao makedonske zvaničnike da požure!

 

 

Grčki premijer Aleksis Cipras ogradio se od izjava makedonskog kolege Zorana Zaeva u vezi njihovog današnjeg razgovora u Sofiji, na marginama samita EU-Zapadni Balkan, rekavši da još nije vreme da se govori o dogovoru sa Makedonijom o rešenju višedecenijskog spora oko imena. 

Cipras je novinarima nakon samita rekao da preedstavnici dveju država nastavljaju dijalog u cilju postizanja konačnog dogovoa do kraja jula. Grčki premijer je pozvao makedonske zvaničnike na bržu reakciju s obzirom na to da je, kako je rekao, dobar deo pitanja rešen, ali i da ima još onih koje tek treba rešiti. Cipras se na taj način praktično ogradio od izjave makedonskog premijera Zeva, koji je ranije izjavio da je nađeno prihvatljivo resenje višedecenijskog spora.

- Razgovarali smo o nekoliko opcija. Jedna od tih opcija prihvatljiva je obema stranama - rekao je Zaev.

 Cipras i Zaev su se u Sofiji sastali drugi put i "oci u oči" razgovarali o rešenju pitanja imena Makedonije. Njihov prethodni susret je bio početkom februara na marginama Ekonomskog foruma u Davosu. Dogovor o novom imenu Makedoniji bi ubrzalo otvaranje pregovora o priključenju EU i članstvu u NATO. Zaev je, međutim, pre sofijskog samita rekao da bi bilo dobro postići dogovor do kraja juna, ali je rekao da se ništa neće promeniti i ako se to ne dogodi, te da dogovor može da sačeka septembar ili oktobar.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/tsipras_eu

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost