Izvor:
11.06.2018 u 13:40
0

NOVI PROTESTI U BUKUREŠTU: Više hiljada demonstranata podiglo glas protiv korupcije u redovima državnih zvaničnika!

Oko 3.000 demonstranata okupilo se u rumunskoj prestonici Bukureštu, na protestu protiv korupcije u redovima državnih zvaničnika. Okupljeni su juče na Trgu Viktorija vikali "pravda, ne korupcija" i nebo su obasjali svetlom svojih mobilnih telefona. Konsultantkinja Irina Panzaru optužila je vladu da je preuzela pravosudni sistem nakon pokušaja da se smeni glavni tužilac protiv korupcije.

– Mislim da polako idemo ka diktaturi i užasnuta sam – rekla je ona.

U subotu se na istoj lokaciji u Bukureštu okupilo više od 100.000 pristalica rumunske vladajuće koalicije, koju predvodi Socijaldemokratska partija (PSD), u protestu protiv "zloupotreba u pravnom sistemu", tvrdeći da agencija za borbu protiv korupcije zloupotrebljava svoja ovlašćenja.

Ta agencija je 2016. godine podigla optužnice protiv 713 zvaničnika, uključujući 28 gradonačelnika i jednog senatora. Subotnji protest je deo nastojanja vladajuće koalicije da se izbori sa protestima onih koji tvrde da vlada ometa antikorupcijske procese.

Premijerka Vjorika Dancila i drugi ministri prisustvovali su tom protestu, na kome se na transparentima moglo pročitati: "Stop staljinističkim suđenjima" i "Želimo pravdu, ne političku policiju".

Lider socijaldemokrata Liviju Dragnea, koji se smatra najmoćnijom političkom figurom u zemlji, čeka presudu u korupcijskom procesu, 21. juna. On je osumnjičen da je formirao organizovanu kriminalnu grupu i falsifikovao dokumenta da dođe do sredstava Evropske unije. Zbog presude iz 2016. godine o nameštanju izbora, Dragnea ne može da bude premijer.

Na protestu je bio i koalicioni partner PSD, Alijansa liberala i demokrata (ALDE).

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Kresendo

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter