Izvor:
13.06.2018 u 18:50
0

ERDOGAN: Nećemo da kupimo S-400 i stavimo ih u skladišta!

Ako bude potrebno, Turska će koristiti ruske protiavionske sisteme S-400, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

“Nećemo da kupimo S-400 i stavimo ga ih u skladišta. Ako je potrebno, upotrebićemo ga. To su odbrambeni sistemi. Šta ćemo sa njima, ako ne da ih koristimo?”, izjavio je turski čelnik, prenosi dnevnik Hurijet.

On je podsetio je da je Ankara poslednjih godina tražila slično oružje iz Sjedinjenih Država, ali je odbijena. Prema rečima Erdogana, Turska je “umorna od svega toga”.

"Rusija je reagovala na naše zahteve sa vrlo atraktivnim predlogom. Rekli su da ćemo čak ići i u zajedničku proizvodnju. Ponudili su nam i dosta dobre uslove odobravanja zajma”, rekao je turski predsednik.

Proteklo vreme je u tursko-američkim pregovorima više puta otvoreno pitanje S-400. Isto je bilo nedavno na sastanku američkog državnog sekretara Majka Pompea i turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua u Vašingtonu 4. juna.

Čavušoglu je tada rekao kako Turska mora da pregovara sa Rusijom o kupovini S-400, budući da su zapadni saveznici odbili turske zahteve.

U martu je Majk Pompeo tvrdio da SAD radi na tome da Turska ne nabavi S-400 iz Rusije i kako se nada da se to neće dogoditi.

Takođe je rekao i kako su Sjedinjene Države ponudile Turskoj alternativu ruskom S-400. Erdogan je odgovorio je kako će njegova zemlja nabaviti S-400 i kako o ovom pitanju neće biti nikakvih ustupaka.

Sjedinjene Države smatraju opasnim da Turska kupi S-400 iz Rusije, jer bi to navodno moglo da dovede dovesti do curenja informacija o avionima F-35 koje je SAD namerava da isporuči Ankari.

Izvor: Kurir
Foto: Twitter/TRUTH

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter