Izvor:
18.06.2018 u 08:13
0

IPAK IDE NA SAMIT: Merkel pod pritiskom zbog izbeglica!

Nemačka kancelarka Angela Merkel, pod pritiskom ministra unutrašnjih poslova Nemačke Horsta Zehofera i austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, prihvatila je, nakon dužeg oklevanja, učešće na samitu zemalja koje su najviše pogođene migrantskim talasom.

Samit bi mogao da se održi u Beču, iako još nije određeno kada i gde će biti organizovan. U opticaju su pored Beča i Berlin i Rim.

Kurc želi da skup dovede u Beč, a na skupu, kako ističu u austrijskoj metropoli, očekuje se učešće, pored Austrije I Nemačke, i Italije, Grčke i predstavnika Višegradske grupe, kao i Španije.

Cilj skupa, prema Kurcu, je da se pod hitno pokrene kontrola spoljne granice EU. Fronteks treba da bude ojačan i mandat proširen, smatra on.

Na drugoj strani, Merkelova želi da tražioci azila, koji su se već registrovali u jednoj državi članice EU, više ne dolaze u Nemačku, a ako ipak dođu onda treba da budu proterani u zemlju u kojoj su se prvo registrovali. Time ona želi da osujeti nameru Zehofera da vraća izbeglice sa granica.

Kurc će u četvrtak posetiti Budimpeštu, gde će se sastati sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom s kojim će razgovarati o jačem obezbeđivanju spoljnih granica EU. Kurc želi da Orban, koji je jedan od najvećih kritičara Merkelove, dođe na skup o migrantima.

U petak Kurc će u Beču primiti predsednika Saveta EU Donalda Tuska, koji podržava politiku prema migrantima mladog austrijskog kancelara.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/EstadaoInter

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter