MINISTARKA SPOLJNIH POSLOVA BUGARSKE NAJAVILA: Naredne sedmice zeleno svetlo za pregovore o EU!

 

 

 Makedonija bi naredne sedmice mogla da dobije "zeleno stvatlo" za otvaranje pregovora o priključenju Evropskoj uniji, najavila je zamenica ministra i ministarka spoljnih poslova Bugarske, Ekatarina Zaharijeva, nakon što su zvaničnici Atine i Skoplja u nedelju potpisali sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike. 

- Tema proširenja će se razmatrati na sastanku Saveta. Ako Savet da zeleno svetlo, rešenje može biti potvrđeno na sastanku Evropskog saveta 29. i 30. juna - rekla je Zaharijeva.

Ona je rekla da entuzijazam za proširenje među nekim članovima nije velika, ali je istakla da Makedonija zaslužuje da dobije jasnu perspektivu. Zaharieva je rekla da je nacionalni interes Bugarske stabilna Makedonija i stabilne komšije koje su na korak od NATO i EU.

Ona smatra da sporazum između Makedonije i Grčke neće ni na koji način ometati razvoj dobrosusedskih odnosa između Sofije i Skoplja. Prema sporazumu Grčke i Makedonije novo ime te bivše jugoslovenske republike je "Republika severna Makedonija".

 

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen
 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost