Izvor:
20.06.2018 u 09:15
0

KURC UPOZORAVA: Moguće zaoštravanja izbegličke krize zbog spora o politici azila u Nemačkoj!

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc upozorio je na opasnost od daljeg zaoštravanja izbegličke krize zbog spora o politici azila u Nemačkoj.

Pred sastanak sa predstavnicima vlade nemačke pokrajine Bavarske u Lincu, on je rekao da se Austrija priprema za meru vraćanja migranata sa nemačke granice za šta se zalaže nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer.

– Moramo biti spremni na to da će nacionalne kontrole granica u Evropi biti pojačane, polazeći od Nemačke – naglasio je Kurc dodajući da je u intenzivnom kontaktu sa ministrima odbrane i unutrašnjih poslova.

On je ponovio da Austrija ne želi da se meša u unutrašnju debatu u Nemačkoj vezano za politiku prema migrantima, ali je ipak kritikovao dosadašnju politiku nemačke kancelarke Angele Merkel.

– Oni koji su 2015.otvorili granice krivi su što danas postoje granične kontrole između Austrije i Bavarske, Mađarske i Austrije, Italije i Austrije, i što će situacija možda biti još gora – poručio je Kurc.

Ocenio je da je jedino dobro u diskusiji u Nemačkoj što je podstakla novu dinamiku na evropskom nivou, pa postoji veća šansa da se u EU nešto pokrene. Potvrdio je istovremeno medijske izveštaje da će još tokom ove nedelje doći do Samita sa Merkelovom i šefovima vlada drugih zemalja EU. Kurc je podvukao da Austrija ne želi nikakvu svađu između nemačkih koalicionih partnera, dodajući da Beč nema ništa od toga ako postoje konflikti u drugim zemljama.

– Mi želimo jedinstveni stav sa Nemačkom i zajedničko delovanje. Moram reći da je i potrebna ova diskusija o rešavanju migrantskog pitanja. Ne može se prećutati da i dalje prolazi previše ljudi ka centralnoj Evropi – rekao je on kritikujući pokušaje pojedinaca da prećute „albansku rutu“.

Kurc upozorava da se ne može čekati dok katastrofa bude toliko velika kao 2015..

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter