ZAEV VERUJE U USPEH REFERENDUMA O IMENU MAKEDONIJE: "Ništa ne zavisni ni od Ivanova, niti od političara, od građana zavisi"!

 

 

 Makedonski premijer Zoran Zaev kaže da veruje da će referendum o imenu Makedonije uspeti a to će, kako ističe, značiti uspeh za svakog građanina Makedonije.

Na pitanje kakav rasplet situacije očekuje kada je reč o makedonskoj strani, gde dosta zavisi od predsednika Ivanova i opozicije, Zaev kaže:

- Nemojte imati dilemu, ništa ne zavisni ni od Ivanova, niti od bilo koga od nas političara. Od građana zavisi. Građani će se na referendumu izjasniti o istorijskom dogovoru s kojim država ide napred - rekao je Zaev.

Dodaje da su on i vlada uradili ono što je bilo do njih.

- Potrudićemo se da potpuno i temeljno približimo građanima dobrobit dogovora sa sa Grčkom i da raščistimo sve predrasude kojima neodgovorni političari, vodeći se ličnim interesima, zamajavaju javnost - ističe Zaev.

 Kaže i da je nepopravljivi optimista i da veruje da će referendum uspeti, a to će značiti uspeh za svakog građanina Makedonije.

- Mi smo kao vlada jasno obrazložili svoj stav pred referendum. Da li će imati argumenata i hrabrosti da to naprave i drugi politički subjekti - videćemo. Ali, reč građana će morati da poštuju svi, i predsednik Ivanov i opozicija, i mi kao Vlada - kaže Zaev.

Kako kaže vlada će ispuniti svoju političku dužnost kao vlast - a to je da se sprovede volja naroda.

- Ako to podrazumeva da mi kao parlamentarna većina moramo da pokrenemo opozivanje predsednika Ivanova i to ćemo da napravimo - kroz ustavne i zakonske procedure - rekao je on.

 Na pitanje kako ocenjuje bilateralne odnose sa Srbijom, Zaev kaže da su Srbija i Makedonija susedi, ali su pre svega prijatelji, koji dele vekovnu istoriju, tradiciju, kulturu i prošlost, a danas ih povezuje i zajednička evropska budućnost.

- Ne postoji oblast u kojoj ne možemo unaprediti li početi saradnju. Građani obe države snažno su emotivno povezani, vole se i poštuju, a mi kao političko rukovodstvo takođe imamo obavezu, a vidim i želju kod obe strabe, da im omogućimo ekonomski razvoj i evropske perspektive. Verujte, i sa Republikom Srbijom, u interesu građana i države, to ćemo postići - zaključio je Zaev.
 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost