Izvor:
24.06.2018 u 10:08
0

PRVI PUT U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Od danas i žene na auto-putevima!

Žene od danas po prvi put mogu da se otisnu auto-putevima Saudijske Arabije, pošto je stupila na snagu odluka kojom im se ukida zabrana da voze. Odluku o ukidanju te zabrane, koja je smatrana simbolom represije, doneo je u septembru kralj Salman, u okviru reformi koje sprovodi krunski princ Mohamed bin Salman.

– Spremne smo i to će potpuno promeniti naš zivot – izjavila je 47-godišnja Samira al Gamdi, psiholog iz Džede, jedna od prvih žena koja je u Saudijskoj Arabiji dobila vozačku dozvolu.

Zabrana ženama da sednu za volan bila je jedinstvena u svetu i zbog nje je pustinjska kraljevina godinama bila na meti kritičara iz inostranstva, koji su je poredili sa vlašću talibana u Avganistanu. Njeno ukidanje pozdravili su saudijski zapadni saveznici kao novi progresivni trend.

To je, međutim, praćeno žestokim obračunom sa protivnicima režima, uključujući i neke aktiviste koji su se borili za ukidanje zabrane vožnje za žene. Oni će sada sedeti u zatvoru, dok će žene za čija su se prava zalagali, moći da slobodno voze.

Saudijke sa stranim vozačkim dozvolama su, na osnovu tih dokumenata, početkom meseca počele da dobijaju i svoje domaće dozvole. Proći će još neko vreme dok i ostale savladaju vožnju u novootvorenim državnim auto-školama. Neke žene i dalje se suočavaju sa otporom svojih konzervativnih rođaka. S druge strane, mnoge koje su naučile na privatne vozače kažu da su oprezne da se upuste u vožnju prometnim saudijskim putevima.

– Svakako neću zavoleti vožnju. Volim da budem princeza sa nekim ko mi otvara vrata i vozi me gde god treba – kaže 22-godišnja prodavačica Fajza al Šamari.

Zabrinutost da će žene vozači biti zlostavljane u zemlji gde pravila striktne polne segregacije sprečavaju kontakt žena sa muškarcima koji joj nisu rođaci, dovela je prošlog meseca do usvajanja novog zakona kojim se određuju zatvorske i visoke novčane kazne za seksualno uznemiravanje. Ministarstvo unutrašnjih poslova planira da, po prvi put, zaposli žene kao saobraćajne policajce, iako je nejasno kada će ih rasporediti.

Očekuje se da ta odluka, u zemlji gde su do nedavno bili zabranjeni bioskopi i koncerti, pruži podsticaj privredi, na primer u oblasti prodaje kola i osiguranja. To će, takođe, ohrabriti više žena da nađu posao i podignu produktivnost, iako u početku skromno.

Auto kompanije su odmah krenule sa teatralnim reklamama, a privatne garaže već su odredile delove sa natpisom "za dame".

Reagovanja na društvenim mrežama se uglavnom pozitivna. Neke reakcije su, međutim, podrugljive ili sa izrazima zabrinutosti zbog društvenih posledica ukidanja zabrane. Mlađa populacija, koja čini ogromnu većinu u Saudijskoj Arabiji, uglavnom podržava reforme princa Mohameda, ali mnogi strahuju da bi brzina tih promena mogla izazvati reakciju nekad dominantnih verskih konzervativaca.

Špekuliše se da hapšenje više od desetak pripadnika organizaciija za prava žena u proteklih mesec dana ima za cilj upravo smirivanje konzervativnih elemenata, odnosno slanje poruke aktivistima da ne preteruju sa svojim zahtevima.

Čak i sa ukidanjem zabrane vožnje, Saudijska Arabija ostaje jedna od zemalja sa najvećim ograničenjima za žene, kojima je i dalje neophodna dozvola muževa ili muških rođaka za značajne odluke, poput putovanja u inostranstvo ili venčanja. Aktivisti su već započeli kampanju za ukidanje tog "starateljskog" sistema. Princ Mohamed je u jednom intervjuu izjavio da veruje da su muškarci i žene ravnopravni.

Međutim, veteran među saudijskim aktivistima Hala Aldosari kaže da su žene u toj zemlji i dalje građani drugog reda.

– Najgore od svega bi bilo ako te sitne reforme i ućutkivanje feministkinja uspore zamah da saudijski režim krene ka smislenijim promenama – istakla je Aldosari.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/newsblic50

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter