Izvor:
25.06.2018 u 14:15
0

ERDOGAN POBEDIO U PRVOM KRUGU IZBORA U TURSKOJ: Njegova stranka najverovatnije zadržava većinu u parlamentu!

Turski predsednik Reždep Tajip Erdogan pobedio je na današnjim predsedničkim izborima u Turskoj sa 52.8 odsto glasova, izjavio je zvaničnik turske vlade posle prebrojavanja preko 95 odsto glasačkih listića, a turska vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) dobila je na parlamentarnim izborima podršku 44,5 odsto birača.

Njegov glavni protivkandidat, socijal-demokrata Muharem Inče je osvojio 30,57 odsto glasova, a bivša ministarka i potpredsednica Skupštine, nacionalistkinja Meral Aksener, koja je osnovala "Iji parti" (Dobru partiju), dobila je podršku 7,46 odsto birača, objavila je izborna komisija posle prebrojavanja 93 odsto glasačkih listića.

Kandidat prokurdske partije HDP na predsedničkim izborima Selahatin Demirtas, koji je dobio podršku 7,86 odsto birača, kampanju je vodio iz zatvora, gde se nalazi zbog optužbi za terorizam.

Bulent Teskan, portparol glavne opozicione Republikanske narodne partije rekao je na konferenciji za novinare da glasovi iz najvećih turskih gradova još nisu prebrojani i predvideo da će bitka ući u drugi krug, na osnovu podataka koje je prikupila njegova stranka.

Kada je reč o rezultatima parlamentarnih izbora, Erdoganova Stranka pravde i razvoja osvojila je 42,68 odsto glasova, pokazuju rezultati na osnovu 95,2 odsto prebrojanih glasova.

Glavna opoziciona, Narodna republikanska partija, osvojila je 22,55 odsto glasova, dok je saveznik Erdoganove partije Stranka nacionalnog pokreta (MHP), dobila je 11,28 odsto glasova.

Slavlje Erdoganovih pristalica

Prokurdska Narodna demokratska partija osvojila je 10,94 odsto glasova, čime je nešto iznad cenzusa od 10 odsto za ulazak u parlament, pokazuju preliminarni rezultati.

Više od 56 miliona Turaka danas je na duplim prevremenim izborima glasalo za novog predsednika i za novi sastav parlamenta, što iznosi oko 87 odsto.

Posle izbora treba da stupi na snagu ustavna promena prema kojoj Turska uvodi predsednički sistem vladavine, uz šira ovlašćenja šefa države.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter